Kritische zender krijgt recordboete in Venezuela

De Venezolaanse televisienieuwszender Globovisión heeft een boete van 1,6 miljoen euro gekregen van de regering. Aanleiding is de berichtgeving over een bloedige gevangenisopstand vorige zomer.

Globovisión krijgt de boete voor zijn berichtgeving over de opstand in de gevangenis van El Rodeo. In juni kwam daar een dertigtal mensen om. Een deel van de gevangenis kon zich een maand lang verzetten tegen de militaire politie. Het liet zien welke macht criminele bendes hebben in de Venezolaanse gevangenissen.

Globovisión staat bekend om zijn kritische houding ten aanzien van president Hugo Chávez.

“Onbetaalbaar”, zegt María Fernanda Flores, vicevoorzitter van Globovisión, over de boete. Het bedrag vertegenwoordigt 7,5 procent van de bruto inkomsten van 2010. “We hebben dat geld niet. Het betekent het failliet van het bedrijf.”

Versie van familieleden

Journalisten van staatsmedia konden tijdens de rellen bij de gevangenis komen, particuliere en buitenlandse media werden op 1 kilometer afstand gehouden. Daar kwamen familieleden van de gevangenen hun versie van de feiten brengen en protesteren tegen het optreden van de overheid.

Globovisión berichtte zeer uitvoerig over de rellen, meer dan tweehonderd berichten in nauwelijks vier dagen, volgens de regering. Het leidde tot een onderzoek door de Nationale Commissie voor Telecommunicatie (Contatel). Volgens de regering had de zender de wet op de Sociale Verantwoordelijkheid op Radio en Televisie geschonden.

Contatel, dat uit elf leden bestaat waarvan acht de regering vertegenwoordigen, oordeelt nu dat Globovisión zich bezondigd heeft aan “het verdedigen van de misdaad, het aanzetten tot het negeren van de juridische orde, het verstoren van de openbare orde, het voeden van de onrust bij de bevolking en het aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid.”

Kritische zenders

De boete is een nieuwe episode in de oorlog tussen de linkse regering van Hugo Chávez en kritische privémedia.

In 2007 verlengde de regering de licentie van Radio Caracas Televisión niet, de oudste en populairste privézender van het land. Een jaar later verloren 32 radiostations hun vergunning. Vorig jaar vluchtte Guillermo Zuloaga, eigenaar van Globovisión, het land uit om een arrestatie te vermijden. Vanuit de VS zei Zuloaga nu dat men er niet in zal slagen de zender met boetes te sluiten.

Volgens de oppositie van de Democratische Eenheidscoalitie (MUD) “wil de regering het kanaal sluiten door het economisch te verstikken.” Het is eens te meer “een aanval op het recht op informatie van de Venezolanen.”

Parlementslid Diosdado Cabello, die tot de meerderheid behoort, juicht de boete toe. “Het beteugelt de excessen van Globovisión, die aanzet tot destabilisatie door de waarheid over El Rodeo te verdraaien en chaos te creëren. “

In oktober volgend jaar vinden presidentsverkiezingen plaats. Het belooft een spannende race te worden tussen Hugo Chávez en de kandidaat die de MUD op 12 februari 2012 aanwijst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.