Kustbewoners Papoea-Nieuw-Guinea moeten wijken voor luxeproject

Nederzettingen in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, moeten plaats maken voor een projectontwikkelaar die er luxueuze bouwwerken plant.

  • IPS/Catherine Wilson Vernielingen van een nederzetting op Paga Hill na een uitzettingspoging op 12 mei 2012. IPS/Catherine Wilson

Paga Hill kijkt uit over Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea. Drieduizend mensen wonen er in informele nederzettingen, voornamelijk migranten die sinds het begin van de twintigste eeuw van het platteland naar de kuststad trokken.

De heuvel werd door de overheid aan projectontwikkelaar PHDC toegewezen die er exclusieve residentiële appartementen, een jachthaven, restaurants, winkels en een hotel wil bouwen.

Vorige maand werd voor de tweede keer een poging ondernomen om de bewoners uit hun huizen te zetten. De graafmachines kwamen ter plekke, samen met 150 gewapende politiemannen. Een rechter stopte de sloop om humanitaire redenen.

De bewoners bereiden zich nu voor op een rechtszaak om de wettelijkheid van de overeenkomst aan te vechten. In 1987 werd 3,1 hectare op Paga Hill beschermd als nationaal park. Tien jaar later sloot het ministerie van Ruimtelijke Ordening echter een overeenkomst met de projectontwikkelaar.

Een onderzoek uit 2009 wees uit dat een nationaal park niet zomaar een nieuwe bestemming kan krijgen en in particuliere handen kan komen.

De projectontwikkelaar zegt dat “uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is van fouten” bij het sluiten van de overeenkomst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.