Labels voor duurzame vis opnieuw onder vuur
Niet alle vis met een duurzaamheidslabel is duurzaam. Dat stelt een Duitse studie. De MSC- en FOS-labels liggen opnieuw onder vuur.
De Duitse onderzoekers gingen na of vis met het label van de Marine Stewardship Council (MSC) en Friend of the Sea (FOS) uit duurzame visbestanden komt. Ze vergeleken daarvoor de informatie van beide certificatie-instanties met onafhankelijke onderzoeken van visexperts en organisaties voor visbeheer.
De conclusie is dat 31 procent van de visbestanden met MSC-certificatie en 19 procent van de FOS-bestanden het label niet verdient.
De MSC- en FOS-labels pretenderen de consument duidelijk te maken dat de vis die hij koopt op een duurzame manier gevangen is en niet overbevist wordt.
Bioloog Rainer Froese (Helmholtz-centrum voor Oceaanonderzoek in Kiel) en expert internationaal recht Alexander Proelss (Universiteit van Trier) richtten zich voor hun onderzoek op 71 visbestanden met MSC-certificatie en 76 met FOS-certificatie.
Twee jaar geleden trokken twee andere wetenschappers, Jennifer Jacquet en Daniel Pauly, ook al eens aan de alarmbel. Zowel Froese als Jacquet verklaarden onlangs aan het vaktijdschrift Nature dat steeds meer wetenschappers vragen hebben bij de efficiëntie van ecolabels voor vis, vooral bij het MSC-label.
De MSC zelf is het niet eens met de normen voor overbevissing die de Duitse onderzoekers hanteren. Volgens MSC-directeur David Agnew zijn er geen overbeviste visbestanden met het MSC-logo. “Ze worden allemaal duurzaam bevist.”
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2793 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Analyse
-
Wereldblog
-
Nieuws
-
Analyse
-
Opinie
-
Nieuws