Dossier: 

Malinees geweld wakkert kinderondervoeding in Sahel verder aan

De Sahel is één van de dodelijkste regio’s voor kinderen onder de vijf jaar. Ondervoeding treft in de regio meer dan drie miljoen kinderen en vormt een chronisch probleem. De politieke onrust en het geweld in Mali maken de situatie uitzonderlijk kritiek. 

  • Artsen Zonder Grenzen Waterpomp voor de Malinese vluchtelingen in Fassala, Mauritanië Artsen Zonder Grenzen
  • Artsen Zonder Grenzen Waterbevoorrading in het Mbera kamp, Mauritanië Artsen Zonder Grenzen

De Sahelregio, een gebied dat de landen Mali, Mauritanië, Niger, Burkina Faso en Tsjaad omvat, wordt jaarlijks geconfronteerd met grootschalige ondervoeding van kinderen, het gevolg van een kluwen aan factoren. Zoals ieder jaar bestaat er een voedseltekort door droogte en een dalende graanproductie. Ook de wereldwijde stijging van de voedselprijzen heeft een negatieve impact op de voedselzekerheid binnen deze landen.

Hoewel de voedseltekorten niet overal even ernstig zijn, is de toestand dit jaar erger dan de jaren voorheen. De opwelling van geweld in Mali vormt sinds januari namelijk een bijkomende factor in de complexe situatie. Dat zegt Meinie Nicolai, voorzitster van Artsen Zonder Grenzen (AzG), op een persbriefing van AzG waarin de aandacht op de problematiek werd gevestigd.
 
Een op drie van de sterfgevallen in de Sahel, een gebied zo groot als Europa, is te wijten aan ondervoeding. Volgens cijfers van het Kinderfonds van de VN (Unicef) zullen dit jaar alleen al een miljoen kinderen onder de vijf jaar met ernstige ondervoeding in de Sahel moeten verzorgd worden, een onderschatting volgens AzG.

Enorme migratiestromen

Na de val van Kadhaffi verplaatsten goed getrainde soldaten zich met een groot aantal wapens richting Noord-Mali. De regionale spanningen in het land namen daarom vanaf januari een gewelddadige vorm aan en zorgden voor een diepere verdeling van het land. De toenemende onveiligheid en onzekerheid leidden tot enorme migratiestromen naar zowel zuidelijkere gebieden binnen Mali, als naar de buurlanden. Medische dienstverlening in het noorden van Mali viel volledig stil door het vertrekken van de medische staf en de uitputting van medicijnen.

De abrupte bevolkingstoename die hierdoor in de andere gebieden veroorzaakt werd, zorgt voor een extra druk op de schouders van de reeds kwetsbare lokale bevolking. Maar liefst 85.000 Malinezen trokken naar buurland Mauritanië waar ze begin februari in moeilijk bereikbaar woestijngebied strandden.

Niet alleen zorgde dit voor een verdubbeling van de lokale bevolking, ook de humanitaire hulpverlening geraakt maar moeilijk op gang. Mauritanië kent namelijk een groot tekort aan medisch personeel en de sanitaire en watervoorzieningen in de vluchtelingenkampen voldoen niet aan de vereisten. Bovendien bemoeilijkt het woestijngebied met zijn verzengende hitte het humanitaire transport, verklaart Marie-Christine Férir, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen.

Geen rooskleurige vooruitzichten

Ondanks de vlottere hulpverlening in Niger blijft ook daar de kindersterfte staande. Naast een gebrek aan financiering voor de actieplannen van de Nigerese regering, krijgen de kinderen in de volledige Sahel te weinig of geen adequate en kwaliteitsvolle voeding. Meinie Nicolai legt uit: ‘In vele gebieden is er geen algeheel tekort aan voedselhulp. Maar indien we de chronische ondervoeding van kinderen op zowel korte als lange termijn willen tegengaan, is het van cruciaal belang dat kinderen onder de 2 jaar aangepast voedsel met voldoende dierlijke eiwitten toegediend krijgen.’

Dat het regenseizoen voor de deur staat, maakt de vooruitzichten er niet rooskleuriger op. Grote gebieden worden onbereikbaar en het risico op epidemieën zoals malaria en diarree neemt toe, waarschuwt Pascale Delchevalerie, verantwoordelijke voor de voedselprogramma’s van AzG.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.