Marokko zakt in index persvrijheid

Als antwoord op de “Marokkaanse Lente” voerde Marokko een aantal constitutionele hervormingen door. Veel effect hadden die alvast niet op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

  • CC L7a9ed.com Mouad Belrhouat, bekend als rapper Al-Haqed, zit sinds eind maart opnieuw in de cel op beschuldiging van het beledigen van de overheid. CC L7a9ed.com

Tine Danckaers

MO*redactie
Midden-Oosten & migratie
25 april 2012

Integendeel, in de persvrijheidsindex 2011-2012 van Reporters Zonder Grenzen zakte Marokko tegenover 2009 maar liefst elf plaatsen. Van de 179 landen staat Marokko nu op de 138ste positie.

Rachid Nini

In 2011 zorgde de arrestatie van Rachid Nini voor veel ophef. De eigenaar van de mediagroep Al-Masae en de spilfiguur bij het dagblad Al-Masae was al langer een doorn in het oog in regeringskringen, aldus het CPJ, het beschermingscomité voor journalisten. Hij stond bekend als uitgesproken kritisch voor de regering, verzette zich hevig tegen de officiële corruptie, kwam op voor meer politieke vrijheid en eiste de vernietiging van de antiterrorismewet. Nini werd in april opgepakt en tot één jaar cel veroordeeld omdat hij ‘de veiligheid en zekerheid van Marokko en zijn burgers in gevaar bracht’.

Ook de blogger Mohammed al-Dawas werd opgepakt. Hij werd beschuldigd van drugshandel – wat hij formeel ontkende – en kreeg negentien maanden. Al-Dawas schreef voor Fnidaq Online, een forum voor journalisten die berichten over corruptie door lokale overheden. Walid Bahomane, die in 2009 een karikatuur van de koning op zijn Facebookprofiel postte, werd in februari dit jaar veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens ‘het aantasten van de heilige waarden’.

Abdessamad Hiddour werd om dezelfde reden tot drie jaar cel veroordeeld nadat hij een regimekritische video had uitgebracht. Eind maart nog werd Mouad Belrhouat, bekend als rapper Al-Haqed en een uitgesproken criticus van de monarchie, beschuldigd van het beledigen van de overheid.

Rode lijnen

‘De overheid trekt duidelijke rode lijnen om aan te geven tot waar vrije meningsuiting en persvrijheid mogen gaan inzake geloof, de monarchie, de koning, corruptie’, zegt Abderrahman Tlemçani van de Marokkaanse afdeling van Transparancy International. ‘Hoe de overheid met die vrijheden omgaat, hangt af van de actualiteit. Maar zolang het recht op informatie niet in een wet is vastgelegd, kun je niet spreken van vrijheid van pers en meningsuiting. Het is een causaal verband: hoe ga je communiceren als je geen toegang hebt tot informatie?’

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Meer uit het dossier Arabische wereld in beweging

MO*/Samira Bendadi
In Egypte zijn de militairen opnieuw aan de macht. In Tunesië werden dit jaar twee leiders van de oppositie doodgeschoten en vechten gewapende groepjes een guerrilla uit met de ordediensten.
CC Michal Przedlacki
De angst groeit dat in Syrië rechtbanken zullen ontstaan die er een “taliban-achtige” rechtspraak op na houden.
Amine Boussoffara
Politieke en sociale spanningen tekenen Tunesië sinds de moord op de linkse oppositieleider van het Front Populaire, Mohamed Brahmi afgelopen donderdag 25 juli.
CC Hossam el-Hamalawy
Wael Abbas is een van de bekendste Egyptische bloggers en revolutionair. Sinds het begin van de Egyptische revolutie in 2011 schrijft hij met kritische pen over de gebeurtenissen in zijn land.

Meest recent van Tine Danckaers

Heinrich-Böll-Stiftung (CC BY-SA 2.0)
Nir Baram: ‘In de hoofden van de Palestijnen bestaan de grenzen van 1967 niet’
Nir Baram, zoon en kleinzoon van twee Israëlische Labour-ministers, wordt de grootste Israëlische schrijver van zijn generatie genoemd.
© Steve Evans
‘De grondrechten van migranten zijn ondergeschikt geworden aan grensbescherming’
Op 15 juni stelde Myria zijn jaarrapport 2017 voor. Daarbij beklemtoonde het Federaal Migratiecentrum zijn onafhankelijke positie als waakhond van het Belgische migratiebeleid.
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Palestijnen in Israël, een weeffout in de Joodse staat
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns.
© Tine Danckaers
Jong, zonder ouders, en straks ook zonder huis?
‘Jonge niet begeleide vluchtelingen stromen straks massaal uit de opvangcentra en dreigen zonder dak te vallen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.