Meer astma en malaria door klimaatverandering

De opwarming van de atmosfeer zorgt niet alleen voor meer noodweer en stijgende zeespiegels, maar vertaalt zich ook in een stijging van het aantal malariagevallen en een toename van het aantal astmapatiënten op de Cariben. Dat zeggen het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, de Harvard Medical School en de verzekeraar Swiss Re in een nieuw gezamenlijk rapport.
Op de Afrikaanse hoogvlakten was het tot ver in de jaren 70 koud genoeg om de muggenpopulatie in de lagere gebieden binnen de perken te houden. Vandaag komen malariamuggen overal overvloedig voor, ook op de dichter bevolkte hoogvlakten. Met alle gevolgen van dien.

Na natuurrampen is malaria de belangrijkste doodsoorzaak voor de mens, zegt Paul Epstein van het Centre for Health and the Global Environment van de Harvard Medical School. Per dag bezwijken er 3000 kinderen aan in Afrika. In vergelijking met de jaren 50 en 60 is dat een dramatische stijging. Klimaatverandering is daarvoor mede verantwoordelijk.

UNDP berekende dat malaria in 1999 tussen 6 en 17 procent van het bruto binnenlands product van zwart Afrika kost.

Een warmer klimaat betekent ook grotere verspreiding van de muggen die het West-Nijlvirus kunnen overdragen. Dat virus kan hersenvliesontsteking veroorzaken en komt van oorsprong vooral voor in Centraal- en Zuid-Afrika, India en de landen rond de Middellandse Zee. Maar sinds enkele jaren wordt ze ook sporadisch aangetroffen in Westerse landen met een gematigd klimaat. Volgens het rapport gedijen ook de teken die de ziekte van Lyme kunnen overdragen op meer plaatsen.

Klimaatverandering heeft volgens de onderzoekers ook een effect op allergische aandoeningen als astma. Door de opwarming van de aarde zijn er meer pollen en stofdeeltjes in de lucht, stelt het rapport. Mensen komen in de buitenlucht vaker in aanraking met kleine stofdeeltjes. Al is warmer weer duidelijk niet de enige oorzaak van dat laatste: ook stofdeeltjes afkomstig van dieselmotoren werken astma in de hand. De spectaculaire toename van het aantal astmapatiënten - de voorbije twee decennia maal 2 tot 3 wereldwijd en maal 4 in de VS- heeft volgens de onderzoekers ook te maken met andere milieufactoren. Zoals het feit dat mensen meer binnenskamers leven en (te) hygiënisch opgroeien.

Maar op sommige plaatsen in de wereld is de link tussen astma en klimaatverandering erg duidelijk. De jongste jaren is astma spectaculair toegenomen op verschillende Caribische eilanden. Astma was er vroeger een zeldzaamheid gezien de zeelucht, maar vandaag heeft één op zeven kinderen er last van op Barbados. De astma piekt als er stofwolken rondvliegen.

De klimaatverandering zal ook veel indirecte kosten mee brengen waaraan overheden nu nauwelijks denken, stelt het rapport. Een orkaan bijvoorbeeld vreet ook aan de bankrekening van mensen die niet aan de kust wonen. Als boorplatformen getroffen worden, stijgt de olieprijs en tast iedereen dieper in de portemonnee. De effecten van de klimaatverandering zijn als uitdijende kringen die elk aspect van het leven zullen raken, van stijgende kosten voor sneeuwruimen tot de verspreiding van ziekten.

Hoewel de industrielanden de meeste broeikasgassen uitstoten, zijn vooral de ontwikkelingslanden het kind van de rekening. Arme landen en arme mensen zijn meer vatbaar voor de risico’s van stijgende zeespiegels, extreme weersomstandigheden, de verspreiding van ziektes als malaria, de toenemende waterschaarste, mislukte oogsten en het verdwijnen van dier- en plantensoorten, zegt Brian Dawson, klimaatadviseur van het UNDP. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.