Meest onethische bedrijven van 2009

Op een lijstje met de meest controversiële bedrijven van 2009 van het consultatiebureau ECOFACTS, prijken enkele grote internationale spelers. Siemens, Wal-Mart en Exxon, zijn maar enkele namen die onder onethische imago’s lijden.
  • Creative Commons by ndut'z Newmont Mining heeft haar hoge rangschikking te danken aan haar impact op lokale ecosystemen en gemeenschappen. Creative Commons by ndut'z
De internetdatabase Reprisk licht dagelijks duizenden internetbronnen door, gaande van commerciële kranten over blogs tot ngo-websites. Hoe bedrijven geportretteerd worden in die media bepaalt op welke plaats een bedrijf staat.
De Reputation Risk Indicator (RRI) meet de blootstelling aan negatieve aandacht in die media. De website benadrukt dat het om een indicatie gaat van reputatierisico’s en dat het niet om het reële imago van een bedrijf gaat.
De tien bedrijven die het lijstje aanvoeren, zijn sterk bekritiseerd geweest door de globale media, overheidsorganisaties en ngo’s voor kwesties als mensenrechtenschendingen, ernstige milieuvervuiling, nefaste impact op lokale gemeenschappen en corruptie en inbreuken op de werk-, gezondheids- en veiligheidsnormen.
Sinds januari 2010 heeft Reprisk 12.600 bedrijven geïdentificeerd, waarvan 2600 als controversieel worden beschouwd.

De top tien


1) Peanut Corporation of America
Deze Amerikaanse producent van pindanootjes krijgt de twijfelachtige eer om bovenaan het lijstje te prijken. Verschillende rechtszaken lopen tegen dit bedrijf na de uitbraak van salmonella in het noorden van de Verenigde Staten (VS).
Negen Amerikanen kwamen hierbij om. Op de fabriekssite vonden gezondheidsinspecteurs dode knaagdieren en uitwerpselen. Ondertussen is Peanut Corp. bankroet verklaard en zijn al haar activiteiten stopgezet.
2) Vedanta Recources
Vedanta zou verschillende OESO-normen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) overtreden hebben. Inheemse volkeren en lokale ecosystemen zouden ernstig bedreigd worden door haar mijnactiviteiten in India.
De Indiase politie beschuldigt drie managers van Vedanta’s dochteronderneming Balco van doodslag nadat een industriële schoorsteen ineenstortte en 40 arbeiders omkwamen. Daarnaast is Vedanta schuldig bevonden aan belastingontduiking en witwassing.
3) Newmont Mining
Newmont heeft haar hoge rangschikking te danken aan haar impact op lokale ecosystemen en gemeenschappen. In Ghana kwam het bedrijf onder vuur wegens haar Ahafo en Akyem goudmijnen. Meer dan 10000 kleine boeren zouden onteigend zijn. Ook zou het bedrijf giftige stoffen lozen in Indonesië, Peru en Bolivië.
4) Rio Tinto
Dit Australisch-Brits mijnbedrijf  doet haar naam alle eer aan. De ‘gekleurde rivier’ loost direct afvalmineralen en chemicaliën in rivieren in Indonesië. Lokale stammen moeten vaak plaats ruimen voor de uitbouw van haar activiteiten.
In de VS volgt nog een rechtszaak tegen Rio Tinto, dat beschuldigd wordt van misdaden tegen de mensheid, discriminatie en oorlogsmisdaden in samenzwering met de regering van Papua Nieuw Guinea tijdens een secessiestrijd van het eiland Bougainville.
5) Wal-Mart
Deze bekende Amerikaanse winkelketen oogstte bakken kritiek via haar Mexicaanse dochteronderneming Walmex. 75000 van haar werknemers ontvingen geen salaris of andere voordelen en moesten het zien te rooien met de schamele fooien van klanten. Ook zou het bedrijf zeer jonge kinderen tewerkstellen.
6) Siemens
Omkopingen en illegale handelsactiviteiten plaatsen Siemens op de zesde plaats van Reprisk. De Duitse elektronicagigant zou ambtenaren in een tiental landen hebben omgekocht om lucratieve telecommunicatiecontracten binnen te rijven.
Chileense ambtenaren hekelden Siemens’ illegale handel in coltan, een mineraal gebruikt in de productie van elektronische toestellen. Die handel zou rebellengroepen in de Democratische Republiek Congo steunen.
7) KBR
Dit constructiebedrijf bekende zich in februari 2009 schuldig aan omkoping. In totaal zou KBR 128 miljoen euro betaald hebben aan de Nigeriaanse regering en het nationale petroleumbedrijf van Nigeria om contracten te bekomen met een totale waarde van 4.2 miljard euro.
8) Exxon Mobil Corporation
Als grote internationale speler in de gas- en olieproductie zou Exxon gezondheids-, milieu- en mensenrechtenkwesties hebben overtreden. Indonesische dorpelingen beschuldigden het veiligheidspersoneel van een plaatselijke dochteronderneming van marteling, moord, verkrachting en ontvoering tussen 1999 en 2001.
9) BP
Een Amerikaanse rechtbank legde oliemaatschappij BP een boette van 100 miljoen dollar op nadat verschillende mensen gewond raakten door blootstelling aan giftige substanties in een fabriek in Texas.
BP kreeg opnieuw een boete opgelegd wegens onwil om diezelfde fabriek te renoveren na een explosie waarbij 15 mensen omkwamen en 170 anderen gewond raakten.
10) BHP Billiton
Dit mijnbedrijf negeert, volgens de RRI, de belangen van lokale gemeenschappen bij de uitbouw van haar activiteiten. In Colombia, de Filippijnen en Argentinië zouden grote groepen inheemse volkeren van hun eigendom ontzet zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.