Mens verstoort aanpassing van kust aan stijgende zeespiegel

Draslanden aan de kust kunnen een snelle stijging van de zeespiegel best wel verteren. Maar dan moet de mens zich daar gedeisd houden en dat is nu net het probleem, zeggen onderzoekers.

  • cc Wikimedia / Huw Williams Kennekuk draslanden in Illinois cc Wikimedia / Huw Williams

Door de stijgende zeespiegel, een gevolg van de klimaatverandering, worden kustlijnen almaar kwetsbaarder. De rol van draslanden wordt daarom meer dan ooit belangrijk.

Draslanden beschermen de kusten al duizenden jaren tegen een stijgende zeespiegel. Ook in de toekomst zouden ze kuststeden kunnen helpen beschermen tegen overstromingen en stormen.

Draslanden kunnen zich niet alleen landinwaarts verplaatsen, ze kunnen hun bodem ook opvallend snel verhogen en zo gelijke tred houden met de stijgende zeespiegel, zeggen Amerikaanse wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Afzetting van sedimenten

Wanneer draslanden onderlopen, worden sedimenten afgezet en verhoogt de bodem. De wetenschappers zien daarbij een “verbazend ecosysteem” van moerasplanten die “zichzelf kunnen optrekken als ze gezond blijven en vooral als er sediment in het water aanwezig is.”

Naarmate de stijging van de zeespiegel versnelt, verhogen de draslanden ook hun bodem sneller. Maar menselijke structuren en ingrepen zoals dammen, reservoirs, drainagesystemen en grondwaterverlaging ondermijnen die beschermende rol van de draslanden steeds vaker, stellen ze.

Die structuren verhinderden onder meer dat er sedimenten worden afgezet. Daardoor verliezen de draslanden dus terrein op de zee. Dammen kunnen er ook voor zorgen dat draslanden zo erg onderlopen dat de planten afsterven.

Yangtze

In China bijvoorbeeld hebben de draslanden in de Yangtzedelta honderden jaren lang een zeespiegelstijging van meer dan 5 centimeter per jaar overleefd. Maar door de bouw van duizenden dammen werd de toevoer van sedimenten afgesneden en nam de erosie ineens toe.

De studie werd uitgevoerd aan twee onderzoeksinstituten, het Virginia Institute of Marine Science en het Smithsonian Environmental Research Center.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.