Mexicaanse militairen kunnen voor gewone rechters komen

Mexicaanse militairen die zich aan mensenrechtenschendingen hebben schuldig gemaakt, kunnen nu voor een gewone rechtbank verschijnen. Slachtofferorganisaties reageren sceptisch.

  • CC isan Tot nog toe konden alleen militaire rechtbanken militairen berechten. Daar komt nu verandering in. CC isan

De Mexicaanse Senaat heeft een beslissing teruggedraaid waardoor militairen nu ook voor een burgerlijke rechtbank kunnen komen. Dat gebeurde op aangeven van president Enrique Peña Nieto, die daarmee zijn belofte nakomt om de visie van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten te respecteren.

Dat hof, een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft de Mexicaanse staat meermaals veroordeeld voor mensenrechtenschendingen.

Meer dan 30.000 verdwijningen

Tot nog toe konden alleen militaire rechtbanken militairen berechten. Daardoor bleven de schendingen, vooral de gedwongen verdwijningen, ongestraft.

Volgens sommige schattingen zijn de laatste vijftig jaar meer dan dertigduizend Mexicanen verdwenen.

“Niemand is ooit aangehouden, niemand wordt strafrechtelijk vervolgd”, zegt Tita Radilla, ondervoorzitter van de Vereniging van Familieleden van Verdwenen Gedetineerden in Mexico.

Sceptisch

Haar vader, de inheemse leider Rosendo Radilla, verdween in 1974. Het was de aanleiding tot een van de veroordelingen door het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten, in 2009.

Ondanks de veroordeling heeft de Mexicaanse justitie sinds mei vorig jaar niets meer ondernomen om de resten van haar vader te vinden, zegt ze.

Ook andere slachtofferorganisaties zijn sceptisch. “Er gaat niets veranderen. We hebben al zoveel beloftes gehoord. Die hebben alleen maar veel mensen beziggehouden, maar ze hebben onze geliefden niet teruggebracht en niet tot processen geleid”, zegt Martha Camacho, voorzitter van de Unie van Moeders van Verdwenen Kinderen van Sinaloa (UMHDS).

Camacho en haar man José Manuel Alapizco werden in 1977 – ze waren toen 21 – uit hun huis gehaald door agenten van de veiligheidsdiensten en de lokale politie. Het koppel was toen actief in de communistische beweging. Beiden werden gefolterd. Alapizco werd geëxecuteerd, zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Camacho en haar pasgeboren zoon kwamen pas na 47 dagen vrij, nadat haar ouders losgeld hadden betaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.