Mexicaanse presidentskandidaten beschimpen elkaar in tv-debat

De vier kandidaten maakten van het eerste tv-debat voor de verkiezingen van 1 juli gebruik om naar elkaar uit te halen met verwijten en beschuldigingen van corruptie en fraude. Vooral favoriet Enrique Peña Nieto, van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) kreeg het zwaar te verduren, maar hield stand.

  • flickr.com/Angélica Rivera de Peña Favoriet voor presidentsverkiezingen Enrique Peña Nieto flickr.com/Angélica Rivera de Peña

Mexicaanse presidentskandidaten Josefina Vázquez Mota, Andrés Manuel López Obrador, Enrique Peña Nieto(PRI) en Gabriel Quadri kregen voor het eerst de kans elkaar uit te dagen en zichzelf te profileren in een debat op televisie. Het debat werd op voorhand helemaal uitgestippeld en de vragen waren reeds bekend voor de kandidaten. Toch slaagden de deelnemers erin de show naar hun hand te zetten, waardoor een verhoopte waardevolle discussie eerder een lastercampagne werd van de politici onderling.

Hoeveel kiezers effectief naar de uitzending van het televisiedebat keken is nog de vraag, gezien een van de grootste Mexicaanse zenders gelijktijdig een belangrijke voetbalmatch uitzond.

Vier kandidaten

Aan het debat namen de vier grootste kanshebbers deel. De nu al bijna gedoodverfde winnaar Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) kon rekenen op een zee van kritiek en beschuldigingen vanwege de anderen. Volgens hem hadden zijn twee voornaamste tegenhangers een ‘tactiek van aanval afgesproken’. ‘Ze kwamen met geslepen messen’, aldus Peña Nieto.

De PRI wordt in Mexico ook wel de staatspartij genoemd, omdat ze tot 2000 gedurende 71 jaar over het land regeerde. De partij is eerder centrumrechts gesitueerd en zet voornamelijk in op het onderdrukken van het groeiend geweld van de drugsoorlog. Peña Nieto, ex-gouverneur van de staat van Mexico, kan volgens polls rekenen op vijftig procent van de stemmen.

Op de tweede plaats, maar ver achter, staat Vázquez Mota van de momenteel heersende conservatieve Nationale Actiepartij (PAN). Zij kan rekenen op 25 procent van de kiezers en wordt kort opgevolgd door de linkse presidentskandidaat López Obrador, met 20 procent. Andrés Manuel López Obrador (ook AMLO genoemd) is gekend van de vorige presidentsverkiezingen, waarbij hij op de valreep verslagen werd door huidig president Felipe Calderón. De verkiezingen in 2006 verliepen volgens AMLO op frauduleuze wijze, waarop hij reageerde met een zware lastercampagne tegen Calderón.

Gabriel Quadri van de Nieuwe Alliantiepartij (PANAL) onthield zich van het beschimpen en bekritiseerde de vorm van het debat. Quadri vervult met zijn geschatte één procent een eerder ceremoniële functie binnen de presidentsverkiezingen.

Belangrijkste aandachtspunten

Veel ruimte voor het bespreken van Mexico’s grootste problemen bleef er na het moddergevecht niet over. Toch werden het stijgend drugsgeweld, de nationale economie en jobcreatie kort aangehaald. Concrete plannen kwamen echter van geen enkele partij naar voren. Afwachten of dit wel gebeurt in het volgende en laatste tv-debat op 10 juni.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.