"Mexico beschermt burgers slecht tegen Amerikaanse spionage"

De Mexicaanse overheid beschermt haar burgers slecht tegen de massale elektronische spionage door de VS. Organisaties willen dat de VN-Mensenrechtenraad Mexico hiervoor op de vingers tikt.

“Meer dan ooit bevindt spionage zich op de radar als gevolg van de onthullingen door Edward Snowden en de gebeurtenissen die daaruit zijn voortgevloeid”, zegt Carly Nyst van Privacy International (PI), een organisatie met zetel in Londen. “De VN erkent de gevolgen van de spionage maar traag. De civiele samenleving in Mexico heeft nu een mooie kans om de Raad te vragen dat Mexico rekenschap aflegt.”

Edward Snowden

In het zogeheten Universeel Periodiek Onderzoek, dat in 2006 werd ingesteld, neemt de VN-Mensenrechtenraad om de vier jaar de mensenrechtensituatie van elke VN-lidstaat onder de loep. Het onderzochte land krijgt de kans te zeggen wat het heeft ondernomen om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Op 23 oktober is Mexico aan de beurt.

In juni schreef de Britse krant The Guardian dat het National Security Agency (NSA) in de VS in binnen- en buitenland elektronische privécommunicatie onderschept. De bron was klokkenluider Edward Snowden, die ondertussen asiel heeft gekregen in Rusland.

Sindsdien is veel inkt gevloeid over de Amerikaanse spionage, ook in Mexico. Mexico blijkt bovendien ook zelf software te hebben aangekocht om telefoongesprekken en internetverkeer in de gaten te houden.

Niet gereageerd

“De Raad zou kunnen vragen waarom niet gereageerd is”, zegt Cédric Laurant van Son Tus Datos (Het Zijn Jouw Gegevens), een organisatie die zich sinds vorig jaar voor een betere bescherming van de privacy inzet.

In het rapport dat Mexico aan de Mensenrechtenraad bezorgde, is geen sprake van de bescherming van de privacy.

In maart had Privacy International in een rapport al gewaarschuwd voor de risico’s van een overheid die al te sterk geïnteresseerd is in de elektronische communicatie van haar burgers. “Ondanks de inspanningen van Mexico om de persoonlijke gegevens te beschermen, is er bezorgdheid over bepaalde toezichtspraktijken en wetten die recent in voege zijn getreden”, aldus het rapport.

Geolokalisatie

Volgens een wet uit 2010 moet een instantie die persoonlijke gegevens wil verstrekken aan derden, uit binnen- of buiteland, dat aan de persoon in kwestie ook laten weten. Maar die wet is uitgehold door de wet op Geolokalisatie van vorig jaar; die maakt het mogelijk om zonder waarschuwing en in real time geografische gegevens over mobieletelefoongebruikers te verzamelen.

Op 1 september onthulde de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald dat het NSA vorig jaar elektronische communicatie van de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Mexicaanse presidentskandidaat (en ondertussen president) Enrique Peña Nieto had ingekeken.

Alleen toen reageerde de Mexicaanse regering scherp. Ze eiste een grondig onderzoek van de VS. Maar de toon was minder scherp dan die van Brazilië.

“We zullen nooit verlost raken van de spionage, maar we kunnen wel meer transparantie en rekenschap vragen”, zegt Carly Nyst.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

(stephan) (CC BY-SA 2.0)
De situatie rond Noord-Korea en Syrië houdt de Chinese buitenlandse politiek bezig. Een speciale gezant van China is in Seoul (Zuid-Korea).
naturegirl 78 (CC by-nc-sa 2.0)
Zelfs een relatief bescheiden verspreiding van zika in de VS zou al meer dan 183 miljoen dollar kosten aan medische behandelingen en verlies van productiviteit.
CC Solidair/Karina Brys (CC BY-NC-ND 2.0)
Frankrijk kiest dit weekend voor of tegen extreemrechts, terwijl Hart Boven Hard een Grote Parade organiseert om in België een socialer, duurzamer en inclusiever beleid te eisen.
Daniel Huizinga CC BY-NC 2.0
De regering-Trump, aangemoedigd door een krachtige anti-internationalistische beweging van conservatieve Republikeinen in het Amerikaanse Congres, koerst af op een nieuwe confrontatie met de Vereni
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.