Moslimjongeren combineren vasten met herexamens

Nu de ramadan maand in augustus en september valt, hebben jonge moslims met herexamens het extra moeilijk. Vier Limburgse studenten vertellen hoe de ramadan hun studieschema beïnvloedt. Allemaal proberen ze de vastenperiode bewust te beleven tijdens de ‘blok’ door soms erg creatieve oplossingen te gebruiken.
  • Ayse Karaagac Ayse Karaagac
“De herexamens zijn geen excuus om niet te vasten. Bovendien heb je de kans om je studies voor te bereiden in de maand juli ”,  zegt de 20 jarige eerstejaarsstudent Yassin Ait Souss. Hij studeert politieke wetenschappen aan de VUB. 
“Vanaf 6 uur ’s morgens studeer ik tot 2 uur in de namiddag.’s Avonds na het eten studeer ik dan verder. “  Met de ‘taraweeh’, de vrijwillige gebeden die rond 23 uur na het verplichte ‘Isha’ gebed samen in de moskee verricht worden, doet hij mee indien hij tijd heeft. “ Morgen moet ik om 5 uur ‘s morgens opstaan om mijn herexamen af te leggen in Brussel.”

Voldoende slapen


De 20-jarige Herolinda Elshanaj, van Kosovaarse afkomst, studeert Financiën en Verzekeringen aan de KHLim. “Ik sta ‘s morgens niet op om te eten zoals vele moslims. Ik vind het belangrijk om minstens 8 tot 9 uur slaap te nemen per dag. Om  9 uur ’s morgens ga ik dan naar de bibliotheek om te studeren tot een uur of 5. Daar zie je ook andere studenten die deze moeilijke studieperiode moeten doorleven en dat stimuleert je. ‘s Avonds tracht ik  zoveel mogelijk fruit te eten en drink ik koffie om verder te kunnen studeren tot 2 uur in de nacht.’

Persoonlijke bezinning


“Concentratiestoornissen en vermoeidheid zijn problemen die vaak voorkomen”, zegt Funda Celebi. Zij is een laatstejaarsstudente Rechtspraktijk van Turkse afkomst.  Toch  doet ze mee met de ramadan en ervaart ze het als een persoonlijke bezinning waarbij ieder mens zijn grenzen ontdekt en verlegt. “Het gebrek aan voedsel hoeft geen hindernis te zijn,  het vergt vaak een  mentaal doorzettingsvermogen dat je als persoon sterker maakt.”
Ook de 20-jarige Hamza Boufika doet mee met de ramadan. Hij studeert logistiek management. “Vasten hoort bij de islam en dit wil ik met genoegen nakomen. Wanneer je hebt gevast en bovendien je herexamens goed hebt afgelegd, gaat er niets boven het gevoel van tevredenheid dat je dan ervaart.”
Zijn vriend Yassin Ait Souss gaat hiermee akkoord. “Vasten geeft me een mentale steun. Het feit dat ik God tevreden stel geeft me een goed gevoel. Ik kan er ook langer door studeren, want er zijn ook geen eetpauzes.”  Hij staat wel op voor de maaltijd voor de ochtend. “ Dan eet ik voldoende om me voor te bereiden op de dag die volgt.”
“Vasten is  ook een sociaal gebeuren”,  zegt Elshanaj. “Zowel je vrienden als familie doen hieraan mee en dat maakt het een stuk makkelijker. ’s Avonds is er  dan ook een aangename sfeer aan tafel.” Ook  zij spreekt van een spirituele voldoening.
“Ik ben blij dat ik een belangrijk deel van mijn godsdienst praktiseer . Daarnaast ervaar ik ook hoe anderen in arme landen kampen met honger.”  Of ze moeilijkheden ondervindt tijdens de herexamens? “Neen, energie die ik nodig heb, haal ik uit mijn geloof.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.