Naar de hel met zelfmoordterroristen, zeggen islamgeleerden

Zelfmoordterroristen blazen zichzelf op in de naam van Allah, maar volgens veel Pakistaanse geleerden roepen ze Gods toorn over zich af door onschuldige moslims te doden en verdienen ze geen begrafenis.

  • Ashfaq Yusufzai / IPS Rouwende mensen begeleiden in Pakistan de kist van een terrorist die een zelfmoordaanslag pleegde naar zijn begraafplaats. Ashfaq Yusufzai / IPS

“Ze denken zelf meestal dat hun daden de goedkeuring dragen van God, maar dat is een misvatting, want ze doden en verwonden onschuldige moslims”, zegt Maulana Muhammad Rehman (50), gebedsleider in een moskee in het district Khyber. Khyber is onderdeel van de Federaal Bestuurde Stamgebieden, bij de grens met Afghanistan, een broedplaats voor jonge zelfmoordterroristen die worden opgeleid en geïndoctrineerd door de taliban.

Geen vergiffenis

“Volgens de profeet Mohammed — vrede zij met hem — komt het doden van een persoon neer op het doden van de hele mensheid, omdat er geen manier is om moordenaars te vergeven”, zegt Maulana Rehman. “Arme tieners worden vaak uit madrassa’s of seminaries ontvoerd of meegelokt door Pakistaanse Taliban, waar ze worden gehersenspoeld met video’s over onrecht in Kasjmir, Irak en Afghanistan. Ze leren dat ze een heilige oorlog moeten voeren en dat ze naar het paradijs gaan wanneer ze heidenen en niet-gelovigen doden. Maar dat is helemaal verkeerd.” Rehman is vooral somber over de nieuwe trend om moskeeën en rouwstoeten aan te vallen, om zo het aantal slachtoffers zo groot mogelijk te maken.

Anwarullah, een gebedsleider in Mardan, in de grensprovincie Khyber-Pakhtunkhwa, waarschuwt dat “iedereen die zichzelf opblaast en onschuldige moslims doodt geen plaats zal vinden in het paradijs, zoals beloofd door hun trainers. Er is geen andere opinie mogelijk. Het is kraakhelder dat wie niet gehoorzaam is aan goddelijke wetten en zelfmoordterrorist wordt, in de hel zal belanden, waar de ongelovigen zijn.”

Religieuze leiders die zich tegen de zelfmoordaanslagen uitspreken, lopen de kans zelf ook doelwit te worden van talibanaanslagen. Er zijn al verschillende hoge geestelijken vermoord.

Geen rituelen

Volgens Qari Jauhar Ali, een geestelijke in Charsadda, in dezelfde provincie, krijgen de lichamen van zelfmoordterroristen geen ritueel bad en wordt hun ook andere rituelen onthouden. Ze krijgen geen behoorlijke begrafenis en niemand komt condoleren.

Volgens dr. Muhammad Shafique, forensisch arts in het Khyber Medische College, worden de resten van zelfmoordterroristen nooit begraven. “We gebruiken ze voor forensische doeleinden.” Volgens hem blijven de meeste mensen bovendien weg als de daders worden begraven.

Voor moslims is het bijwonen van een begrafenis en het helpen bij de verzorging van het lichaam van een overledene een belangrijke gemeenschapsverplichting. Volgens de Koran moet een lichaam worden gewassen, ingewikkeld en begraven.

Twee jaar geleden verdween Abdul Shakoor, die in Surkh Dheri woonde, in Charsadda. Drie maanden later kreeg zijn vader bezoek van een groep talibanstrijders in de moskee. Ze kwamen hem vertellen dat zijn zoon martelaar was geworden en nu in het paradijs was.

“Ik kon het niet geloven dat ze dat zomaar deden. Ze bleven me maar gelukwensen, maar ik vervloek ze nog steeds voor wat ze met mijn zoon hebben gedaan. Familieleden condoleren is heel belangrijk, maar omdat iedereen tegen zelfmoordaanslagen is, kwam niet één persoon dat doen. Zo’n dood is heel pijnlijk voor ouders, die geen hoop hebben op Gods genade voor hun kinderen omdat een zelfmoordaanslag ingaat tegen de islamitische wetten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.