NGO’s willen Belgisch onderzoek naar Colombiaanse inlichtingendienst

Een aantal slachtoffers en NGO’s, waaronder Broederlijk Delen en de Internationale Federatie voor Mensenrechten (fidh) vroegen vandaag (dinsdag) aan het Belgische gerecht om een onderzoek te openen naar de illegale activiteiten die de Colombiaanse inlichtingendienst (DAS) op Belgisch grondgebied beging.

  • Broederlijk Delen Broederlijk Delen

In mei dit jaar onthulde MO* en een aantal andere Belgische en Europese media dat de DAS ook in Europa inlichtingen verzamelde over mensenrechtenverdedigers, NGO’s en iedereen die een kritische houding aannam tegenover de Colombiaanse overheid. Er werd bovendien niet alleen informatie verzameld door het lezen van e-mails en het afluisteren van telefoons, mensen werden ook bedreigd en in diskrediet gebracht door bijvoorbeeld banden met de Farc te suggereren.

‘Colombiaanse en buitenlandse organisaties die mensenrechten in Colombia verdedigen hebben een complexe en delicate taak’, zegt Patricia Verbauwhede, regioverantwoordelijke voor Broederlijk Delen op de persconferentie die aan het indienen van de klacht voorafging. ‘De media heeft het meestal over een gewapend conflict waar de strijd tegen guerrillastrijders en drugs centraal staat, maar dat is slechts een deel van het verhaal.’

‘Mensenrechtenorganisaties, journalisten, vakbondsleiders en oppositieleiders worden bespioneerd en in diskrediet gebracht; onschuldige burgers worden door het leger geëxecuteerd nadat ze beschuldigd worden van banden met de guerrilla’s, dit om de statistieken van het leger op te krikken en eenn derde van de leden van het Colombiaanse parlement zou banden hebben met extreem rechtse paramilitaire groepen’, aldus Verbauwhede.

Zelf werd ze ook persoonlijk vermeld in de spionageopdracht van de DAS die haar professionele relaties met een Colombiaanse organisatie moest onderzoeken. Een organisatie die een aantal dossiers tegen het leger en paramilitaire organisaties onderzocht en slachtoffers van die partijen verdedigt. Eventuele financiële steun van Broederlijk Delen moest voorkomen worden en Europese financiële middelen werden (waarschijnlijk na enig Colombiaans lobbywerk) inderdaad onverwacht niet toegekend.

In Colombia loopt sinds oktober een onderzoek tegen voormalig president Uribe. Daarin komen samen met de illegale praktijken van de DAS, ook in België onderschepte e-mails, afgeluisterde telefoontjes, inbraken en bedreigingen aan bod. Deze schendingen van de privacy en de mensenrechten belemmeren de werking van de democratie in Colombia en in Europa, aldus de organisaties.

Met hun klacht willen ze bereiken dat het Belgische gerecht een onderzoek opent naar de illegale spionage van de DAS. Ze vinden dat ‘de verantwoordelijken voor deze misdrijven gestraft moeten worden, willen voorkomen dat zoiets in de toekomst niet herhaald wordt en hopen dat de slachtoffers beschermd worden’.

Nicolas Van Nuffel, medewerker CNCD-11.11.11: ‘Omdat er vanuit de Europese instellingen geen reactie komt op het schandaal, hebben wij beslist actie te ondernemen. We hopen dat deze feiten, die een bedreiging zijn voor de democratie, grondig onderzocht worden.’ Ook in andere Europese landen zoals Spanje zijn gelijkaardige onderzoeken aan de gang of gevraagd door betrokkenen.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Publice domain (CC0)
De gevangenisopstand in Merksplas wordt terecht beschouwd als één van de zwaarste ooit in de Belgische geschiedenis.
Fredrik Linge / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Wanneer de noodtoestand de normale toestand wordt, primeert veiligheid al snel op het privéleven. In Duitsland is de anti-terreurwetgeving nochtans deels ongrondwettelijk verklaard.
© Pieter Stockmans
België wees tot twee keer toe Syrische christenen uit Aleppo af, terwijl staatssecretaris Theo Francken eerder 282 christenen met hetzelfde profiel naar België haalde.
Nico Crisafulli (CC BY 2.0)
De Colombiaanse regering en de Farc-rebellen beloven tegen 23 maart de vredesonderhandelingen af te ronden. Niet evident gezien deze drie uitdagingen.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.