"Nicaraguakanaal schendt nationale soevereiniteit"

Dat Nicaragua aan een Chinees consortium een langdurige concessie toekent voor een kanaal tussen beide oceanen is volgens grondwetspecialisten een schending van de nationale soevereiniteit.

Het Nicaraguaanse parlement, waar de linkse FSLN de meerderheid heeft, keurde gisteren (donderdag) bij hoogdringendheid een omstreden wet goed die het pad effent voor de aanleg van een kanaal tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Voor het project, dat 40 miljard dollar kost en volgend jaar moet beginnen, wordt een concessie van 100 jaar aan een Chinees consortium, HKND, mogelijk gemaakt.

Meer dan Panamakanaal

Het kanaal wordt minstens 150 meter breed zodat grote schepen, tot 250.000 ton, erdoor kunnen. De capaciteit moet die van het Panamakanaal overtreffen. De werken zullen naar schatting tien jaar duren.

Volgens oppositielid Eduardo Montealegre “verkoopt” president Daniel Ortega grondgebied aan buitenlandse investeerders en worden de huidige en toekomstige belangen van het land geschaad.

Grondwetspecialist Gabriel Álvarez zegt dat de concessie artikelen over de nationale soevereiniteit en het eigendomsrecht schendt. Bovendien, zegt hij, staat het land machteloos ten aanzien van de concessiehouders als een conflict voor de rechtbank wordt uitgevochten.

Milieuschade

Bioloog Salvador Montenegro van de Nationale Autonome Universiteit van Nicaragua wijst op mogelijke milieuschade. Het traject komt langs het Cocibolcameer en dat brengt de biodiversiteit daar in gevaar, zegt hij. Het meer van 8624 vierkante kilometer is het grootste zoetwaterreservoir in de regio.

Volgens de regering zal het bruto binnenlands product als gevolg van het nieuwe project volgend jaar met 10,8 procent stijgen en over twee jaar met 15 procent. Vandaag groeit de Nicaraguaanse economie met 4 tot 5 procent per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.