Dossier: 

Nieuwe economische grootmachten genereren nieuwe superrijken

Er zijn vandaag 280 dollarmiljardairs meer in de wereld dan in 2006. De geografische afkomst van de nieuwe superrijken blijkt een goede afspiegeling van de veranderende economische machtsverhoudingen in de wereld.

  • CC Spreng Ben De skyline van Hong Kong. Hong Kong telt het meeste aantal miljardairs per hoofd van de bevolking en is een van de Aziatische tijgers die de verschuiving van de economische macht richting oosten mee vorm geven. CC Spreng Ben

Alle continenten tellen vandaag meer personen dan in 2006 op de lijst met dollarmiljardairs die het Amerikaanse magazine jaarlijks publiceert. Onderstaande grafiek toont de verschillen per contintent.


Het aantal dollarmiljardairs in de verschillende regio’s in de wereld in 2006 en 2012. Beweeg over de grafiek voor de exacte cijfers.

Het stijgende aantal miljardairs in Azië valt op: op zes jaar tijd verdubbelde daar het aantal miljardairs. Ook het aantal Europese superrijken steeg sterk, maar twee op drie van de bijkomende Europese miljardairs is Rus.

In vergelijking met 2006 is China 75 miljardairs rijker, Rusland volgt met 43 op de tweede plaats. Verder komen de meeste nieuwe superrijken uit Brazilië (16) en India (14), de twee andere BRIC-landen, en de Aziatische tijgers Hong Kong (18), Taiwan (16) en Zuid-Korea (10).

De wat vreemde eend in de bijt is Indonesië, dat van 2 naar 17 miljardairs springt tussen 2006 en 2012. Het laat zo de grootste relatieve groei in aantal miljardairs van alle landen optekenen. Een stabiele economische groei van rond de zes procent per jaar, de goede prestaties van de Indonesische beurs en hoge grondstoffenprijzen hebben er voor gezorgd dat het aantal Indonesische miljardairs een hoge vlucht nam. Vijf van de nieuwe superrijken uit Indonesië maakten hun fortuin in de steenkoolindustrie.

Ook Turkije is een sterke stijger, met 9 nieuwe miljardairs. Net als Indonesië behoort Turkije tot de Next Eleven, het peloton groeilanden dat volgt in de sporen van de BRICS.

De evolutie van het aantal miljardairs per land

Wat zie je op deze grafiek?

De grafiek geeft voor elk land het aantal miljardairs weer voor de periode 2006-2012. Door op de afspeelknop linksonderaan te klikken zal de grafiek de evolutie doorheen de tijd weergeven. Het effect van de financieel-economische crisis wordt duidelijk door het algemeen dalend aantal miljardairs in 2007 en 2009, in de periode daarna stijgt het aantal miljardairs opnieuw. De kleuren van de balkjes geven de continenten aan, de legende hiervoor vind je rechtsboven.

Om een specifiek land uit te lichten, selecteer je dit rechts in de lijst of klik je op een balk in de grafiek zelf. Door opnieuw op de afspeelknop te klikken, kan je de evolutie van het aantal superrijken in dit land doorheen de tijd volgen. Wanneer met de muis over de legende van de continenten rechtsboven wordt bewogen, zullen de landen van dit continent in de grafiek worden aangeduid.

Bekijk hier een grotere versie van de grafiek.

In de lijst van 2011 namen de BRIC-landen 108 van de 214 nieuwe miljardairs voor hun rekening. Door slechte prestaties van de beurs in Taiwan en Moskou en ook in India, lieten heel wat van de miljardairs uit deze landen wat van hun pluimen. Het aantal miljardairs uit deze landen ligt in 2012 lager dan in 2011. Enkel Brazilië kent als BRIC-land een groter aantal miljardairs dan in 2011. Aan de basis van deze groei liggen de minder slechte prestatie van de Braziliaanse beurs en nieuwe wetgeving die meer transparantie eist van aandeelhouders, waardoor fortuinen vollediger kunnen worden ingeschat.

Slachtoffers van de crisis

Door de financieel-economische crisis kromp tussen 2008 en 2009 het fortuin van 3 op 10 van de miljardairs tot onder het miljard dollar, waardoor ze uit de lijst verdwenen. Intussen werd dit verlies in aantal miljardairs weer goed gemaakt, maar toch tellen een paar landen vandaag minder miljardairs dan in 2006.

Zo telt Spanje er vandaag vier minder dan in 2006. Zeven Spaanse miljardairs uit de sectoren vastgoed en constructie verdwenen uit de lijst, terwijl de Spaanse nieuwkomers uit andere sectoren komen. De Spaanse vastgoedbubbel, in 2006 op zijn top, barstte door de financieel-economische crisis in 2007 uiteen en herschikte de pikorde onder de Spaanse elite volledig. Ook Saoedi-Arabië telt vier miljardairs minder dan in 2006, maar dit heeft voornamelijk te maken met het overlijden van enkele Saoedische magnaten.

IJsland telde in 2006 twee miljardairs: Bjorgolfur Gudmundsson en zijn zoon Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson. Vader en zoon waren onder andere eigenaar van Landsbanki, de tweede bank van IJsland en de bank achter de onlinebank Icesave. Door de IJslandse financiële crisis in 2008 moest Landsbanki genationaliseerd worden en werd vader Bjorgolfur in 2009 failliet verklaard. Voor vele IJslanders is hij een van de sleutelfiguren in de teloorgang van de IJslandse financiële sector. Ook zijn zoon werd fel bekritiseerd voor zijn rol in de crisis en hoewel deze in tegenstelling tot zijn vader niet zijn volledige fortuin verloor, komt hij niet meer voor in de lijst van 2012.

Het fortuin van de Griekse miljardairs werd wel aangetast door de crisis in het land (dat van de Griekse bankier Spiro Latsis smolt van 11 miljard dollar in 2006 naar 2,6 miljard dollar in 2012), toch kreeg Griekenland er ondanks de crisis in 2012 zelfs nog een miljardair bij ten opzicht van 2011. Aristoteles Mistakidis, directeur van Katanga Mining en codirecteur van grondstoffengigant Glencore, werd miljardair bij de beursgang van deze laatste in 2011.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.