No, we can’t in Cannes

Een diplomatieke hoogmis was het wel, die G20 begin november. Het centrum van Cannes was helemaal afgezet voor de komst van de staats- en regeringsleiders van de twintig leidende economieën. Die werden voorgereden op de Croisette en de Franse president Nicolas Sarkozy verwelkomde Hu, Singh en Obama: m’as-tu vu met de Groten der Aarde?

  • francediplomatie Obama en Sarkozy op de G20-top in Cannes, begin november. francediplomatie

De Fransen kregen er nog een toetje bij in de vorm van een gesprek tussen Nicolas en Barack op de twee belangrijkste journaals waarin de twee ruim de tijd kregen om elkaar de liefde te verklaren. Altijd leuk met verkiezingen op komst volgend jaar. Obama bestond het overigens om op zijn persconferentie alleen vragen te aanvaarden van drie vooraf aangeduide Amerikaanse journalisten. De wereld mocht de leider van de Land of the free niet één vraag stellen.

Niets concreet

Was de G20 meer dan een fotosessie voor Sarko? Frankrijk had de agenda volgeladen met allerlei gewichtigs –voedselveiligheid, taks op financiële transacties, een nieuw Bretton Woods– maar daar kwam niets concreet uit. Tenslotte draaide Cannes vooral om de eurocrisis. Eens te meer bleek hoezeer we van elkaar afhangen: iedereen vreesde dat ’s werelds grootste markt, de Europese Unie, krimpt. Maar zelfs op dat punt werd weinig bereikt.

Integendeel, de G20 had veeleer een omgekeerd effect: een paar dagen na de top moest Italië de markten een onhoudbare zeven procent betalen als het wilde lenen. Daarmee kwam de euro pas echt in stormachtig water terecht. Cannes was dus een maat voor niets. En toch is het wellicht beter dat de leiders in deze heterogene club met elkaar praten dan dat ze dat niet doen. De wereld is nu zo klein dat overleg en coördinatie noodzakelijk zijn. Maar in Cannes lukte het dus niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.