Nooit eerder zoveel seksueel geweld in Nicaragua

De groepsverkrachting van een mentaal gehandicapt meisje van twaalf door elitetroepen veroorzaakt grote ophef in Nicaragua. Ook omdat de zaak eerst toegedekt werd. Nicaragua telt het grootste aantal gevallen van seksuele agressie in Centraal-Amerika.

Een meisje van twaalf, met verstandelijke beperking, gaat wandelen met haar hond in een park in Managua. Het is het streng beveiligde park waar president Ortega woont en werkt. Vier agenten van de speciale elitetroepen van de president en een vijfde man van een bewakingsfirma nemen het meisje mee naar een leegstaand huis op dertig meter van het presidentiële huis. Ze verkrachten haar de hele nacht lang.

Dit is lang geen alleenstaand geval. Nicaragua telt in Centraal-Amerika het hoogste aantal gevallen van seksueel misbruik, met vooral jonge meisjes als slachtoffer.

Doofpotoperatie

De ophef rond de groepsverkrachting ontstond drie weken na de feiten, toen het Nicaraguaanse Centrum voor Mensenrechten Cenidh het verhaal in de media bracht. “De verkrachting stuitte op weerzin”, zegt Gonzalo Carrión, juridisch directeur van het Cenidh, “en de ontzetting bij de bevolking werd nog groter toen bleek hoe justitie en politie reageerden op de aangifte door de ouders.”

De groepsverkrachting vond plaats net na de invoering van een strengere wet op geweld tegen vrouwen. En toch, toen de ouders van het meisje de volgende ochtend naar de politie trokken, werden ze bedreigd met gevangenisstraf en er werd geen proces-verbaal opgesteld. “Het feit op zich is al erg”, aldus Carrión. “Dat het om speciale agenten ging en vlak bij de president gebeurde, verergert de zaak. Maar door de zaak te willen toedekken en de familie te bedreigen, heeft de politie van seksueel geweld een zaak van staatsterrorisme gemaakt.”

Alarmerende cijfers

Intussen zijn vier daders opgepakt en heeft de (vrouwelijke) politiechef zich publiekelijk verontschuldigd. Maar het proces, dat begin oktober moest beginnen, is uitgesteld tot 12 november. Daags voordien plannen een tiental organisaties die zich inzetten voor vrouwen-, kinder- en mensenrechten, een protestdag. “Er mag geen uitstel van gerechtigheid meer zijn”, verklaart Luz Marina Torres, coördinator van het Netwerk van Vrouwen tegen Geweld.

Vorig jaar werden in Nicaragua minder dan driehonderd mannen veroordeeld voor seksuele misdrijven of familiaal geweld. Maar in datzelfde jaar noteerde de politie 3660 aangiftes. Bijna twee op de drie slachtoffers waren jongens of meisjes jonger dan veertien. Nog in 2011 zijn “1453 van de verkrachte meisjes, tussen tien en veertien jaar oud, verplicht geweest om te bevallen”, zo meldt het Centrum voor Preventie van Geweld, “omdat Nicaragua elke vorm van abortus verbiedt en bestraft.”

“De staat vindt geen afdoende antwoord op het toenemende macho-geweld”, besluit Carrión van Cenidh. “En dat vooral jonge kinderen het slachtoffer zijn, maakt het alleen maar erger.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.