Noorwegen blijft boren in noordpoolgebied

Noorwegen is niet onder de indruk van een mogelijk Europees moratorium op olieboringen in het noordpoolgebied. De EU heeft er helemaal geen jurisdictie, zegt het land.

De milieucommissie in het Europees Parlement stemde enkele weken geleden voor een moratorium op olieboringen in het noordpoolgebied, maar dat maakt in Oslo weinig indruk. Noorwegen doet proefboringen in de regio, en de Noorse regering ziet geen reden om daarmee te stoppen.

De EU heeft er helemaal geen jurisdictie, zegt Per Rune Henriksen, onderminister van Olie en Energie in de Noorse krant Nationen. “De Unie mag argumenteren zoveel ze wil, maar het is bijna alsof wij onze zeg zouden doen over het gebruik van kamelen in de Sahara.”

Noorwegen voert het onderzoek in het gebied net op. Het land heeft verschillende testbronnen in de Barentszzee en brengt de geologie van het gebied in kaart. Ook Rusland haast zich om het gebied te onderzoeken.

Eerder dit jaar had Ola Borten Moe, de Noorse minister voor Olie en Energie, al te kennen gegeven dat hij het oneens is met de vrees voor milieugevolgen. “Sommige mensen lijken te denken dat je moet kiezen tussen olieboringen en het milieu in het noordpoolgebied”, zei hij in augustus in de krant Stavanger Aftenblad. “Maar de eerste bron werd hier meer dan honderd jaar geleden aangeboord. Het is geen nieuw fenomeen. We hebben een oliemaatschappij met heel wat ervaring. Het is dan ook niet de vraag of we het gaan doen, maar hoe.”

Gevaarlijk

Toch zijn olieboringen in het gebied erg controversieel. Twee weken geleden kwam een Britse parlementaire commissie nog tot de conclusie dat de praktijk teveel risico’s inhoudt. Volgens de commissie is er geen noodplan bij een olielek op de schaal van de ramp met de Deepwater Horizon, en is het niet bewezen dat de conventionele bestrijdingstechnieken werken in de koude wateren.

Omdat de olieboringen enkel mogelijk zijn in de korte zomer, als er relatief weinig ijs is in het gebied, kan een lek op het verkeerde moment bovendien catastrofaal blijken. Als een olielek net voor de harde Arctische winter zou ontstaan, kan het tot de volgende zomer immers onmogelijk zijn om het lek te dichten, besloot de commissie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.