Oeganda brengt zonneovens naar Oost-Afrika

In de voorbije twee decennia verloor Oeganda 1,7 miljoen hectare van zijn bosoppervlakte. Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) over bosverdwijning in Oeganda, Kenia en Tanzania. Tanzania en Kenia doen het niet beter met respectievelijk 403.350 en 12.050 hectare aan verloren bosoppervlakte per jaar. Grote oorzaak voor de verdwijning is het gebruik van hout voor de bereiding van maaltijden.

  • Rob Rogoyski Zonneovens (hier in Guinea) Rob Rogoyski

Een studie gefinancierd door de EU uit 1994 toont dat jaarlijks vijf ton hout per persoon nodig is in de meeste delen van Afrika. De Oegandese zakenman Ronald Mutebi pleit voor zonneovens als milieuvriendelijk alternatief voor koken met hout. In een interview met het Keniaanse magazine The East African deelde hij mee dat hij een grote productie van zonneovens plant in Oeganda, om vervolgens op grote schaal te distribueren naar de rest van Oost-Afrika. Mutebi is voorzitter van de TEK Consults Group, die zich bezighoudt met het testen en verdelen van zonneovens in Afrika.

Als inwoner van de Verenigde Staten won Mutebi een wedstrijd van Western Union en AED Marketplace die mensen uit de diaspora van sub-Saharaans Afrika aanspoorde om ideeën voor ondernemingen in hun land van herkomst in te zenden. TEK Consults Group krijgt 70.000 euro voor de uitwerking van een businessplan. Volgens Mutebi kreeg TEK Consults Group al meer dan duizend aanvragen voor een zonneoven. Zo’n zonneoven kan voorzien in zeventig procent van de kookbehoeften van een gemiddelde familie, heeft een levensduur van vijftien tot twintig jaar en kan opwarmen tot 183 graden celcius. Mutebi wil zonneovens voor gezinnen verkopen aan 125 euro per stuk. Instellingen die grotere hoeveelheden voedsel produceren, kunnen er een kopen aan 8310 euro.

Zonneovens bieden ook voordelen voor de gezondheid van de lokale bevolking doordat er geen ongezonde rook vrijkomt uit de verbranding van hout. Meisjes en vrouwen krijgen ook meer tijd als ze niet meer op zoek moeten naar hout. Het project van Mutebi staat in Oeganda niet alleen in de voorziening van zonneovens. Solar Cooking Netherlands (SCN) zorgt als Nederlandse organisatie sinds 2007 voor kennis en financiële steun voor een project over zonneovens in de Oegandese stad Mbarara.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.