Onkruidverdelger in sojateelt veroorzaakt genetische schade

De enorme uitbreiding van de sojateelt heeft een keerzijde, zeggen Argentijnse onderzoekers. Op basis van dierproeven stellen ze dat de gebruikte onkruidverdelger, glyfosaat, genetische schade kan veroorzaken bij de mensen die in de buurt van de plantages wonen.

Onderzoek van de Nationale Universiteit van Río Cuarto, in de centrale provincie Córdoba, toont aan dat glyfosaat genetische schade veroorzaakt bij ratten en amfibieën. Twee jaar geleden had onderzoek van de Universiteit van Buenos Aires ook al schade bij amfibieën vastgesteld.

Roundup

Glyfosaat is het actieve bestanddeel in verschillende onkruidverdelgers, waarvan Roundup van de Amerikaanse chemiereus Monsanto het bekendste is. Glyfosaat wordt in de landbouw vooral in combinatie met genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) gebruikt.

Monsanto ontwikkelde genetisch gemodificeerde soja die immuun is voor glyfosaat. De introductie van die transgene soja leidde tot een expansie van de sojateelt en het daarmee ook van het gebruik van glyfosaat. De verkoop van de commerciële versie van glyfosaat gemengd met substanties die de absorptie door de plant verbeteren, is alleen al in Argentinië gestegen van 1 miljoen liter in de jaren negentig tot 300 miljoen liter vandaag.

In 2006 eiste een groep Argentijnse organisaties een sproeiverbod, op basis van medische rapporten in provincies waar de sojateelt zwaar was toegenomen. Het leidde tot de oprichting van een regeringscommissie die eventuele schade zou onderzoeken. Maar die commissie leverde geen resultaten op en Monsanto zelf houdt vol dat het productie niet giftig is.

Genetische schade

Volgens bioloog Delia Aiassa, van de groep genetica en milieumutagenese van de Universiteit van Río Cuarto, kan blootstelling aan glyfosaat leiden tot een heel scale aan gezondheidsproblemen, waaronder astma, chronische bronchitis, irritatie aan huid en ogen, schade aan nieren, lever en zenuwstelsel, kanker, ontwikkelingsproblemen bij kinderen en geboorteafwijkingen. Ze wijst ook op een hoger risico op spontane abortussen en op vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Aiassa leidt een werkgroep die de impact van glyfosaat op de gezondheid onderzoekt. Ze heeft nu de resultaten van haar experimenten met ratten en amfibieën gepubliceerd. Als de dieren aan glyfosaat worden blootgesteld, zowel in zijn zuivere als zijn commerciële vorm, “is er een toename van genetische schade in het bloed, het beenmerg en de lever.” Als de dosissen werden opgevoerd, stierven de dieren.

Op vraag van kleine gemeenten rond de sojaplantages heeft het multidisciplinaire team van Aiassa ook een enquête gehouden over de manier waarop gesproeid wordt en over gezondheid van de bewoners. In Rincón de los Sauces bijvoorbeeld, in de provincie Córdoba, wonen 34 gezinnen te midden van de sojavelden. Een derde van de ondervraagden zei dat er in de omgeving van hun huis gesproeid werd, ongeveer evenveel mensen verklaarden aan vergiftigingssymptomen te hebben geleden. De helft zei dat ze nooit informatie hadden gekregen over de gevolgen van slecht gebruik van landbouwchemicaliën.

In andere gemeenten zoals Las Vertientes, Marcos Juárez en Saria kreeg het team dezelfde resultaten. De onderzoekers stelden er ook vast dat er een “gebrek aan medische registratie” was.

Eerder dit jaar had milieuorganisatie Greenpeace al gewaarschuwd voor een onderschatting van glyfosaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.