Ook JBC tekent akkoord voor veiligheid in Bengalese kledingindustrie

Maar liefst 31 kledingketens, waaronder H&M en Zara, hebben het charter voor meer veiligheid in de Bengalese textielfabrieken ondertekend. Naast de grote modegiganten tekende ook het Belgische JBC. Het akkoord omvat onder andere de samenwerking tussen de bedrijven en Bengalese en internationale vakbonden. Verder schrijft het ook onafhankelijke audits voor op de fabrieken en verplicht het de merken te betalen voor de renovaties en reparaties die de Bengalese kledingindustrie veiliger moeten te maken.

Het zogenaamde ‘Accord on fire and Building Safety’ dat de veiligheid in de Bengalese fabrieken moet verbeteren, verwierf een grote bekendheid na de instorting van het fabrieksgebouw in Dhaka. Voor de ramp hadden enkel PVH, het moederbedrijf van Calvin Klein en Tommy Hilfiger en de Duitse retailer Tchibo dit akkoord getekend. Wekenlang bleven ngo’s hameren op het belang van het charter. Ook door de grote media-aandacht voelden de kledingketens de druk groeien. Ondertussen hebben 31 merken hun handtekening gezet (*) en engageren ze zich zo voor betere werkomstandigheden in de Bengalese fabrieken waar hun kleren vervaardigd worden.

JBC doet mee

Naast de grote confectieketens vinden we ook het belgische JBC terug. ‘Wij hebben met de Schone Kleren Campagne eerst de grote ketens die minstens op Europees niveau spelen benaderd. Omdat het akkoord de nodige schaal nodig heeft, was het belangrijk dat eerst zij tekenden voor we naar kleinere spelers konden stappen. JBC wou echter niet wachten en heeft ons zelf benaderd om dit akkoord te tekenen. We beginnen nu met de implementatie maar het is nog niet te laat voor de andere kledingketens om mee te doen’, zegt Ben Vanpeperstraete, coördinator van de Schone Kleren campagne. In het MO* artikel van 14 mei reageerde Ann Claes, mede-eigenaar van JBC op de vraag of ook zij het charter zullen ondertekenen.  

Walmart blijft onverschillig

Opvallend is dat de Amerikaanse bedrijven Walmart en Gap het akkoord weigeren te tekenen. De supermarktketen willen naar eigen zeggen de controle  van de veiligheidsinspecties in de fabrieken zelf in handen houden. Walmart kwam al eerder in opspraak toen ze bij de instorting van de Bengalese  Tazreen fabriek, vorig jaar, weigerden een schadevergoeding aan de slachtoffers te betalen. Walmart was nochtans  de grootste afnemer van deze fabriek. ‘Dat zoveel merken een wettelijk bindende overeenkomst ondertekenen die de arbeiders centraal plaatst is historisch. Het is jammer dat Amerikaanse merken zoals Gap en Walmart de Europese merken niet vervoegen’, zegt Vanpeperstraete.

Model voor andere landen

De overeenkomst is opgesteld door de internationale vakbondskoepels IndustriAll en UNI samen met de lokale vakbonden uit Bangladesh. De Schone Kleren Campagne hoopt dat dit akkoord model kan staan voor andere landen, zoals Pakistan, Indonesië, Cambodja en Myanmar en dat er een gelijkaardige samenwerking wordt uitgewerkt voor andere problemen in de kledingsector.

(*) De ondertekenaars zijn: H&M, Inditex, C&A, PVH, Tchibo, Tesco, Marks & Spencer, Primark, El Corte Inglés, Hess Natur, jbc, Mango, Carrefour, KiK, Helly Hansen, G-Star, Aldi, New Look, Next, Mothercare, Loblaws, Sainsbury’s, Benetton, N Brown Group, Stockmann,  WE Group, Esprit, Rewe, Lidl, Switcher and Abercrombie&Fitch

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.