Ook in Palestina financiële crisis in de maak

De Palesijnse Autoriteit kampt met een eigen financiële crisis in wording, zeggen economen. De economie is niet gezond genoeg voor de groeiende staatsinstellingen.

  • CC European Commission DG ECHO De Palestijnse premier Salam Fayyad zet volop in op economische ontwikkeling en investeringen in de privésector om de Palestijnse onafhankelijkheid op te krikken, maar de economie op de Westelijke Jordaanoever draait bijna volledig op internationale hulp. CC European Commission DG ECHO

“Het zal instorten, en hoe later het gebeurt, hoe harder de klap”, zegt Tareq Sadeq, Palestijns econoom en professor aan de Birzeit Universiteit. “Het zal ertoe leiden dat mensen hun wagen, hun huis kwijtraken. Ze zullen hun land verliezen als de zeepbel uiteenspat. Dit zal de hele economie raken en het zal ook schade toebrengen aan de Palestijnse Autoriteit (PA), misschien zelfs het einde ervan betekenen.”

De PA heeft aangekondigd dat ze kampt met gebrek aan middelen, en een begrotingstekort van 1,1 miljard dollar. “De Palestijnse economie is meer en meer afhankelijk geworden van lonen, niet enkel voor de publieke sector maar voor de hele economie”, zegt Sadeq. “Zo’n 70 procent van alle mensen met werken zijn loontrekkend. Als gevolgd daarvan is er geen productie in de Palestijnse economie. De mensen consumeren en consumeren maar er wordt niet geproduceerd.”

De economie op de Westelijke Jordaanoever draait bijna volledig op internationale hulp. In 2011 beloofden donoren de PA 1 miljard dollar aan steun, waarvan er 800 miljoen werd uitbetaald.

De Palestijnse premier Salam Fayyad zet volop in op economische ontwikkeling en investeringen in de privésector om de Palestijnse onafhankelijkheid op te krikken. De internationale gemeenschap looft die aanpak, en het het bruto binnenlands product steeg tussen 2008 en 2011 met 7,7 procent.

Maar uit een rapport dat de Wereldbank einde juli uitbracht, blijkt dat die groei niet vol te houden is. “De PA heeft gestaag vordering gemaakt om op veel gebieden instellingen uit te bouwen die nodig zijn in een toekomstige staat, maar de economie is momenteel niet sterk genoeg om zo’n staat te dragen”, zegt econoom John Nasir, hoofdauteur van de studie.

Restricties

Volgens het rapport moeten eerste de economische restricties opgeheven worden om de Palestijnse privésector zuurstof te geven, en moet de PA haar afhankelijkheid van buitenlandse hulp afbouwen.

“Die staart ons al in het gezicht sinds de akkoorden van Oslo: je kunt zien dat deze economie niet duurzaam is”, zegt Sam Bahour, een Palestijns-Amerikaanse zakenman. Hij ziet in de Israëlische controle over het Palestijnse arbeidsmarkte het grootste obstakel voor de ontwikkeling van de economie. “Het grootste probleem is dat we de mensen niet kunnen vinden die we nodig hebben. Israël controleert alle grensovergangen, niet enkel voor goederen maar ook voor mensen, waardoor het de snelheid van onze ontwikkeling kan regelen door het blokeren van menselijk kapitaal”, zegt hij.

Volgens econoom Tareq Sadeq moet het Palestijnse leiderschap de realiteiten erkennen van een economie onder de Israëlische bezetting en het beleid aanpassen om de financiële druk te verlichten op veel Palestijnse gezinnen.
“De kloof groeit”, zegt hij. “Er is frustratie in de straat maar wat voor de mensen nu telt is dat ze niet verliezen. Ze willen hun salaris, huis en bezittingen behouden. De Palestijnse economie bevindt zich onder bezetting. We  moeten denken aan ons eigen ontwikkelingsbeleid, hoe mensen op hun land kunnen blijven en de bezetting kunnen weerstaan.”

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Roos

Niet te geloven zeg, stop de bezetting, kom in opstand maar normaliseer de bezetting niet. Doe alles om die bezetting op te heffen,kijk niet lijdzaam toe terwijl land ingenomen wordt, economische ontwikkeling tegen gehouden wordt terwijl Israel samen met Fayad betere samenwerking heeft afgesproken.Hoeveel projecten heeft Israel al vernietigd, projecten die o.a. door Nederland zijn betaald en bedoelt waren voor de Palestijnse boeren? Hoeveel mensen zijn hun huis kwijt geraakt, hun stallen , hun producten, hun water? Stop de bezetting.

Corrie van der Hart

Laat gvr Israel die belastingen maar eens betalen die ze achter houdt.

Antizionist

Ook hier weer: zionisme is een ramp voor de Palestijnen. Hoe eerder de dolle hond van het Midden Oosten tot de orde wordt geroepen, hoe beter.

LEES OOK

Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen
© Marlies Van Coillie
De Gentse muzikant Thomas Noël bezocht met zijn project “The City’s Song” de Palestijnse politieke hoofdstad Ramallah.
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns.