Oplaaiend geweld leidt tot honger in Oost-Congo

Het oplaaiende geweld in Oost-Congo zet de samenleving op stelten. De gewapende groepen verplaatsen zich waardoor de oorlog meer en meer plaats inneemt. De bevolking ontvlucht meer en meer dorpen en het voedseltekort neemt toe in de territoires van Masisi, Rutshuru, Nyiragongo, Walikale, Lubero en Beni.

  • Chrispin Mvano Het vluchtelingenkamp in Kanyarucinya. Door de onveilige situatie moeten mensen hun velden en oogst achterlaten: ‘Mijn kinderen hebben honger terwijl mijn oogst rijp is!’ Chrispin Mvano
  • Chrispin Mvano Een vluchteling verkoopt zijn kleine oogst in het kamp van Kanyarucinya. Chrispin Mvano
  • Chrispin Mvano Een vluchteling riskeerde zijn leven en keerde terug naar zijn dorp om wat te oogsten. Een deel van de oogst wordt verkocht om andere goederen te kopen. Chrispin Mvano
  • Chrispin Mvano Met de oogst worden producten als zeep en zout gekocht. Chrispin Mvano
  • Chrispin Mvano Goederentransport per tshukudu. Chrispin Mvano
De door Rwanda gesteunde militie M23 doet het geweld in Oost-Congo weer oplaaien. Chrispin Mvano, geboren en getogen in Noord-Kivu, brengt voor MO* verslag uit over de situatie.

Steeds meer dorpen worden het voorwerp van gewapende strijd, waardoor de boeren geen keuze hebben: ze moeten hun dorpen en velden verlaten. Ze verliezen zo hun oogst die door de gewapende groepen wordt ingepikt: het Congolese leger, de rebellen van de M23 of andere gewapende groepen.

Oorlogsbelasting op de weg

Er worden ook steeds meer wegblokkeringen opgetrokken. Dat zijn controleposten waar ook het transport van alle mogelijke goederen wordt belast.

Een vrachtwagenchauffeur vertelde me dat hij op de afstand van 132 km tussen Ishasha aan de Oegandese grens en Goma, aan zes controleposten werd belast. Achthonderd dollar aan de Congolese douane, vervolgens tweehonderd dollar aan de FDLR (de zogenaamde restanten van de Rwandese genocidaires), dan telkens honderd dollar voor de maimai (lokale zelfbeschermingsmilitie) en een andere lokale groep, vervolgens zeshonderd dollar aan de M23 en tenslotte driehonderd dollar bij het binnenrijden van Goma. Op die manier heeft de vrachtwagenchauffeur maar liefst 2100 dollar bijgedragen tot de oorlogsinspanningen van de verschillende gewapende groepen die elk een deel van het grondgebied controleren.

Op die manier heeft de vrachtwagenchauffeur maar liefst 2100 dollar bijgedragen tot de oorlogsinspanningen van de verschillende gewapende groepen die elk een deel van het grondgebied controleren.

Voedselprijzen verdubbeld

De gevolgen van dat alles voor de bevolking zijn enorm. De prijzen in de stad Goma en omliggende gebieden vliegen de pan uit. De prijs van maniok, het basisvoedsel, is verdubbeld. Voor de heropflakkering van het geweld, in maart, betaalde men 24 dollar voor een zak maniok, nu betaalt men vijftig dollar. De prijs voor een zak maïsmeel verdubbelde van 22 naar 44 dollar. Honderd kilo aardappelen kost nu 36 dollar, tegen 17 dollar in maart.

De gevluchte bevolking verzamelt zich in kampen op relatief veilige plaatsen. Het leven in kampen komt in de plaats van het vertrouwde dorpsleven. In het kamp van Kanyarucinya leggen de vluchtelingen me uit dat hun een eerste hulp wordt aangeboden: elk gezin krijgt twintig liter water per dag, een rantsoen van vijf kilo maïsfoufou en een halve liter olie per week. Dat is ontoereikend voor de meeste families.

De bureaucratie van de hulporganisaties moet nog de noden in kaart brengen alvorens meer voor de bevolking te kunnen doen. Die beschikt immers noch over dekens (de nachten zijn koud), noch over zeildoeken (het is regenseizoen). Om te overleven, keren sommigen terug naar de dorpen: om een kleine oogst bijeen te scharrelen, riskeren ze hun leven. Een deel van die oogst verkopen ze dan om met de opbrengst andere goederen te kunnen kopen. Sommigen doen dat meermaals maar het blijft gevaarlijk. Een maman, Vumilia Gasigi, legt uit: ‘Mijn kinderen hebben honger terwijl mijn oogst rijp is!’ Anderen proberen wat geld bij te verdienen door goederen te vervoeren met hun tshukudu (houten autoped) of door hun handen aan te bieden voor het lossen of laden van een vrachtwagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.