Oplossing is simpel: water en zeep

Op dinsdag 15 oktober is het Werelddag Handen Wassen. De wereldwijde problematiek rond hygiëne staat deze dag centraal. De helft van alle ziekenhuisbedden ter wereld wordt namelijk ingenomen door slachtoffers van een ziekte door gebrek aan hygiëne. De oplossing? Handen wassen, mét zeep. 

  • WASH/PROTOS WASH/PROTOS

De Werelddag Handen Wassen werd voor het eerst georganiseerd op 15 oktober 2008. De bedoeling is zo veel mogelijk mensen te sensibiliseren over de gevolgen van slechte handhygiëne. Meer dan 200 miljoen mensen in 100 verschillende landen doen jaarlijks mee, vooral kinderen zijn de hoofddoelgroep van de activiteiten. Handen wassen is een van de goedkoopste en effectiefste manieren om ziektes als diarree en longontsteking te voorkomen.

Cruciaal voor ziektepreventie

Toegang tot schoon water en zeep is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. ‘Voor ons een evidentie, voor één derde van de wereldbevolking een dagelijkse strijd’, zegt ngo PROTOS, die zich inzet voor een beter waterbeheer en een eerlijke toegang tot voldoende water in ontwikkelingslanden. ‘Drinkwater en degelijke sanitaire voorzieningen zijn cruciale schakels in ziektepreventie.’ Via hun WASH-ontwikkelingsprogramma’s (Water, Sanitair en Hygiëne wereldwijd) willen ze mensen toegang verlenen tot drinkwater, sanitaire voorziening verzekeren en vormingen organiseren inzake hygiëne. 

De Millenniumdoelstellingen (MDGs) willen tegen 2015 een halvering van het aantal mensen zonder toegang tot degelijke sanitaire basisvoorziening. Dit doel zal volgens PROTOS niet bereikt worden: ‘Ondanks de vooruitgang sinds de ondertekening van de MDGs in het jaar 2000, zijn er nog steeds 2,5 miljard mensen die geen toegang hebben tot een schoon toilet of een hygiënische latrine. 1,5 miljoen mensen per jaar sterven aan diarree, de meesten van hen zijn kinderen jonger dan 5 jaar. 1 miljard mensen doet nog altijd zijn behoefte op veld, op de straat of in de rivier.’

Menselijke uitwerpselen kunnen tot 10 miljoen virussen en een miljoen bacteriën bevatten. In het Zuiden is er meestal geen toiletpapier beschikbaar, daarom is handen wassen met zeep essentieel. Hierdoor vermindert het risico op diarree met maar liefst 47 procent. ‘Omdat handwassen met zeep de overdracht van bacteriën en virussen sterk vermindert, is het een veel effectievere en goedkopere manier dan vaccinatie of medicatie’, zegt de Globale Publieke-Private Coöperatie voor Handen Wassen (PPPHW).

Belang van Werelddag Handen Wassen

Toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen werd pas in 2010 door de VN als een mensenrecht erkend. Een budget van 22 miljard euro per jaar zou nodig zijn om het probleem aan te pakken. ‘Het aantal slachtoffers als gevolg van slechte handhygiëne is sterk gedaald sinds de invoer van Werelddag Handen Wassen’, zegt UNICEF. ‘Toch zijn er nog altijd bijna tweeduizend kinderen per dag die sterven aan diarree als gevolg van gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en basishygiëne.

Voor ons een evidentie, voor één derde van de wereldbevolking een dagelijkse strijd

Wereldwijd is er heel wat aandacht voor de Werelddag Handen Wassen. Ontwikkelingslanden delen posters en flyers uit om de boodschap aan kinderen over te brengen en veel scholen organiseren bewustmakingsacties via tekenwedstrijden, spelletjes rond hygiëne, enzovoort. In Ethiopië zullen ruim 5 miljoen kinderen deelnemen aan verschillende bewustmakingsprogramma’s rond handhygiëne. In India vieren meer dan een miljoen kinderen de themadag op de lagere en middelbare school. In Jemen lanceert UNICEF een campagne waarbij 2,5 miljoen GSM-gebruikers een bericht zullen ontvangen met informatie over het belang van handhygiëne. In de aanloop van de Werelddag is er in Vietnam een televisiespot te zien met de bekende komiek Xuan Bac, die een lied zingt met kinderen rond handen wassen. In Dubai, de stad van ontelbare records, werd vorig jaar zelfs een Guinness World Record neergezet op de Werelddag Handen Wassen. Meer dan zeventig verschillende nationaliteiten wasten samen hun handen.

Zeep voor iedereen

Een derde van de wereldwijde kindersterfte komt door gebrekkige hygiëne. Vooral het gebruik van zeep is heel effectief in het voorkomen van overdraagbare virussen en bacterieën. ‘Terwijl we wereldwijd miljoenen half gebruikte stukken zeep weggooien, is er een tekort in ontwikkelingslanden’, zegt organisatie Globalsoap. ‘In de VS worden dagelijks bijna drie miljoen stukken zeep weggegooid.’ De organisatie verzamelt zo veel mogelijk oude stukken zeep, vooral bij hotels, en gebruikt ze om nieuwe stukken te maken.

‘De miljoenen gerecupereerde stukken zeep verspreiden we over landen die tekortkomen. Dit is vooral bedoeld voor noodhulp en eerste bewustmaking rond hygiëne. Daarna moeten mensen stap voor stap zelf hun zeep produceren om niet meer afhankelijk te blijven van ons’, aldus Globalsoap.

Bewustmaking in België 

PROTOS is in België een van de weinige organisaties die zich inzet voor de Werelddag Handen Wassen. ‘Ons land doet amper iets rond deze dag’, zegt Dries Moorthamers van PROTOS. ‘Onze organisatie is wereldwijd actief. In Haïti organiseren we bijvoorbeeld een Handen-wassen marathon op scholen en handen-wassen demonstraties op publieke plaatsen.’

De Werelddag Handen Wassen heeft in ontwikkelingslanden al voor meer bewustzijn gezorgd. ‘Ze weten wat ze moeten doen, maar het probleem is dat er vaak geen infrastructuur is’, zegt Moorthamers. ‘Landen in het Zuiden en ontwikkelingsorganisaties moeten er alles aan doen om hun infrastructuur voor water en sanitair te verbeteren.’ Er bestaat al de VN Wereld Water Dag en de Wereld Toilet Dag, maar de Werelddag Handen Wassen is nog geen officieel erkende VN-themadag. ‘Daarom is het bij weinig mensen gekend. Wij willen mensen ook in België hierover bewustmaken.’

#iwashmyhands

Voor de Werelddag Handen Wassen 2013 startte UNICEF samen met de PPPHW een sociale media campagne op Twitter. Met de hashtag #iwashmyhands bereikten ze al duizenden mensen wereldwijd. ‘Je moet niet altijd een Nobelprijs winnende formule uitvinden om miljoenen mensenlevens te redden. De oplossing bestaat al: zeep en water’, zegt Therese Dooley van UNICEF.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.