Overleven in Oost-Congo: vier portretten

Chrispin Mvano, geboren en getogen in Noord-Kivu, schreef de voorbije maanden verschillende artikels voor MO*. Voor dit jubileumnummer schetst hij drie portretten van Oost-Congolezen die ondanks geweld, oorlog en ontbering de strijd voor een beter leven niet hebben opgegeven. Hijzelf zou tussen hen niet misstaan, vinden we, dus hebben we ook zijn portret, getekend door Fanny Defoort, erbij gezet.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende portretten uit Oost-Congo te lezen.

Chrispin Mvano ya Bauma, journalist
Hij doorkruist zijn regio, neemt foto’s en rapporteert aan verschillende internationale organisaties en aan de civiele samenleving van Noord-Kivu. Die gelooft in vrede via onderhandelingen. Daarvoor is kennis nodig van de concrete machtsverhoudingen en conflicten in alle uithoeken van de regio. Dat is precies waar Chrispin Mvano Ya Bauma zich mee bezighoudt.

Claude Bizimungu Kaduha, artiest-tchukudeur
Claude is ingenieur en diplomaat zonder zelfs maar van het eerste leerjaar te hebben geproefd. Toch kan hij lezen en schrijven. En al was zijn jeugd een aaneenschakeling van ellende, hij wist er een wijsheid uit te puren die zijn leven een positieve wending gaf.

Luc Nkulula wa Mwamba, geweldloos vredestrijder
Luc vertelt me zijn jeugd. Ik zie hoe hij getekend is door de vele beproevingen. Uit zijn ogen spreekt vurige verontwaardiging over zoveel onrecht. Hij kende armoede, onveiligheid, de oorlogen, de vernieling van Goma bij de vulkaanuitbarsting in 2002, maar hij kon naar school, al ging dat niet zonder problemen. Wat hem het meest heeft gekwetst, is dat zijn ouders hem als baby bij een tante hebben achtergelaten.

Kalinda Ndandu, mwami en parlementskandidaat
Wie zich in onze regio kritisch uitlaat wordt ontvoerd, gefolterd, met terreur monddood gemaakt. Zo ook Kalinda Ndandu. Hij is een lokale chef, mijn mwami. Tussen 1998 en 2008 werd hij voortdurend geïntimideerd. Minstens tien keer werd hij gevangengezet. Zijn zoon werd vermoord. Na veel procederen veroordeelt de rechtbank de dader, een officier in het leger. De straf wordt nooit uitgevoerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.