Pakistan grootste haard van polio

Pakistan was in 2010 het land met de meeste poliobesmettingen. Het land is nu de grootste bron van polio voor landen die jaren geleden poliovrij werden verklaard.

Afghanistan en Pakistan voeren inmiddels een gezamenlijke strategie uit, gericht op kinderen in de grensstreek tussen beide landen. Bij de lange, poreuze grens tussen beide landen vindt veel ongecontroleerd personenverkeer plaats.

“Jaarlijks gaan ongeveer 200.000 kinderen de grens over”, zegt Rasheed Juma, directeur-generaal Gezondheid in Pakistan. Duizenden van deze kinderen zijn niet ingeënt tegen polio.

Afghanistan en Pakistan willen twaalf vaccinatiepunten opzetten om er zeker van te zijn dat alle kinderen jonger dan vijf jaar ingeënt worden. De overheden zijn met de fundamentalistische taliban in gesprek over vaccinatie in de grensregio’s, zegt Juma. Samenwerking met de taliban op dit gebied is in sommige regio’s vruchtbaar gebleken zegt hij.

Herculische taak

Pakistan wijst al lange tijd naar de grens met Afghanistan, als het om het stijgende aantal poliogevallen in het land gaat. Volgens het Polio Eradiction Intitiative van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), registreerde Pakistan in 140 gevallen van polio in 2010. Daarna volgde India met 41, Afghanistan met 24 en Nigeria met 18 gevallen. In 2009 was India nog koploper met 694 gevallen, gevolgd door Nigeria met 388 gevallen, Pakistan met 86 en Afghanistan met 31 gevallen.
 
Deze vier landen zorgen ervoor dat de ziekte ook geëxporteerd wordt naar landen die al jarenlang poliovrij zijn, zegt de WHO. “Van de 140 bevestigde poliogevallen in Pakistan, gaat het in 72 gevallen om kinderen uit de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) die grenzen aan Afghanistan. “Vaccinatie van kinderen is hier een herculische taak”, zegt Mujahid Hussain, poliofunctionaris in de FATA en de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa.
 
Het probleem ligt volgens hem bij de overdracht het P3-virus, dat in Afghanistan wordt gevonden. “Dit virus wordt bij veel Pakistaanse kinderen gevonden. Dat moeten ze opgelopen hebben van Afghaanse kinderen”, zegt hij.

Jarenlange oorlog in Afghanistan heeft ervoor gezorgd dat het land een van de vier landen is waar het virus nog niet is uitgeroeid. In 2007 bezocht een Pakistaanse student van de Melbourne University het grensgebied en bij terugkeer naar Australië bleek hij het poliovirus te hebben opgelopen. Bij nader onderzoek bleek het om een virus te gaan dat zijn oorsprong had in Afghanistan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.