Palestijnen in Gaza maken eigen versie van Gangnam Style

Palestijnen in Gaza hebben een eigen versie van de video Gangnam Style op YouTube gezet: Gaza Style. “We wilden de wereld laten zien in welke onmogelijke omstandigheden we leven.”

  • Eva Bartlett/IPS Gangnam Style, Gazaanse stijl. Eva Bartlett/IPS

De originele, Zuid-Koreaanse versie van de muziekvideo ‘Gangnam Style’ is de meest bekeken video ooit op YouTube. Op het internet circuleren talloze parodieën. De Palestijnse versie is in Gaza gemaakt.

Er wordt in gedanst, net zoals in de originele versie. Maar er zijn ook beelden te zien van de grauwe werkelijkheid in Gaza als gevolg van de jarenlange Israëlische blokkade. “We wilden de wereld laten zien in welke onmogelijke omstandigheden we leven”, zegt Mohannad Barakat (30), een van de zeven Palestijnen die de video maakte.

Rijden op ezels

“Onze luchthaven is vernield, onze vissers kunnen niet naar zee, de helft van onze bevolking heeft geen werk, we gebruiken tunnels in plaats van grensovergangen, we rijden op ezels omdat brandstof schaars is”, zegt Barakat.

In de video zijn vijf mannen en twee kinderen te zien. Ze zijn in het zwart gekleed en dragen de traditionele keffiyeh (zwart-witte sjaal) op het hoofd. Ze brengen een dans die de choreografie uit de originele video vermengt met de traditionele Arabische dabke-dans.

De opnames gebeurden met de camera van een mobiele telefoon. Het draaien duurde twee weken. De video kostte uiteindelijk een 80 euro. “Vooral voor taxi’s en telefoonkaarten”, zegt Barakat.

F-15 van F-16 onderscheiden

Een van de twee kinderen in de video is de tienjarige Wassim abu Shabaan. Hij is een van de duizenden Gazanen wier huizen de laatste vier jaar vernietigd zijn door bommen of bulldozers. Zijn huis werd in 2009 gebombardeerd. “Het hele huis werd vernietigd, onze computer, mijn kamer, onze kleren, alles”, zegt hij.

“Palestijnse kinderen kunnen een F-15-vliegtuig van een F-16 onderscheiden”, zegt Mohannad Barakat. “Ze kennen het verschil tussen drones die met raketten uitgerust zijn en drones die surveilleren, alleen op basis van hun geluid.”

Bij de Israëlische aanvallen van november 2012 werden het Palestijns Stadion in Gaza-Stad gebombardeerd, een van de weinige plaatsen in Gaza waar men aan sport kon doen en waar ook atleten met een beperking konden trainen. In de video is te zien hoe de vijf mannen en twee kinderen met een bal onder de arm het stadion binnenkomen maar alleen een ruïne aantreffen.

Nauwelijks elektriciteit

Sinds Israël in 2006 de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook bombardeerde, vinden dagelijks stroomonderbrekingen plaats. In de ergste jaren konden die achttien tot twintig uur duren. Vandaag zijn de onderbrekingen gepland: acht uur met stroom worden afgewisseld met acht uur zonder stroom.

“We zitten in de eenentwintigste eeuw maar Gaza heeft bijna geen elektriciteit”, zegt Barakat. “Door binnen kaarsen en generatoren te gebruiken zijn er de laatste jaren heel wat branden geweest en zijn mensen omgekomen door koolmonoxidevergiftiging.”

Internationale organisaties signaleren nog andere zware problemen in Gaza. Zo voorspelde een VN-rapport vorig jaar dat de enige grondwaterlaag in de Gazastrook al in 2016 leeg zal zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn sinds 2008 al 81 patiënten gestorven omdat ze niet op tijd konden worden doorverwezen. Volgens de organisatie Medical Aid for Palestinians (MAP-UK) lijdt 10 procent van de Palestijnse kinderen tot vijf jaar aan chronische ondervoeding.

2300 Palestijnen gedood

Sinds 2007 heeft het Israëlische leger 2300 Palestijnen gedood, zegt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Veel van de doden vielen aan de grens en aan de kust, waar landbouwers en vissers onder vuur worden genomen.

De makers van de video willen ook de aandacht vestigen op het lot van de Palestijnse politieke gevangenen. “Er zitten ongeveer vijfduizend Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen, onder wie hongerstakers, kinderen en vrouwen”, zegt Mohannad Barakat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.