Paraguay maakt gezondheidszorg helemaal gratis

“Moet je iets betalen?”. Dat is de eerste vraag die ziekenhuispatiënten in Paraguay tegenwoordig van hun bezoekers te horen krijgen. De regering heeft openbare gezondheidszorgen bijna helemaal gratis gemaakt, maar de Paraguayanen moeten er nog aan wennen.
Paraguay was al in september 2008 begonnen met het schrappen van allerlei betalingen in het openbare gezondheidssysteem, maar de laatste stap werd twee weken geleden op Kerstdag gezet. Ook laboratoriumonderzoeken en het bezoek aan de tandarts of de oogarts kosten nu niets meer. De linkse president Fernando Lugo hoopt op die manier 2,4 miljoen arme mensen te bereiken die vroeger buiten het openbare gezondheidssysteem vielen. “Gezondheid is een recht, los van de koopkracht van mensen”, oordeelt Diego Gamarra, directeur-generaal in het ministerie van Volksgezondheid en Sociaal Welzijn.

Onbetaalbaar



Experts zijn het er wel over eens dat de maatregel op lange termijn onbetaalbaar is als de sociale zekerheid niet wordt hervormd. “De informele economie is veel te groot in Paraguay; heel veel mensen betalen geen sociale zekerheidsbijdragen”, zegt de politicologe Milda Rivarola. “De staat moet alles financieren en in die omstandigheden is gratis gezondheidszorg niet houdbaar.”

Ongeveer zeven procent van de 6 miljoen Paraguayanen laat zich verzorgen in dure privé-ziekenhuizen. Een vijfde van de bevolking heeft een openbare ziekteverzekering. Alle overige Paraguayanen moesten tot hiertoe betalen om terecht te kunnen in het openbare gezondheidssysteem. Voor velen lagen de tarieven te hoog.

Volgens directeur-generaal Gamarra is ook het feit dat bijna alles nu gratis is in de ziekenhuizen niet voldoende om alle arme Paraguayanen te bereiken. Daarvoor zal Paraguay nog meer moeten investeren, om de kwaliteit van de openbare gezondheidszorg te verbeteren en op meer plaatsen eerstelijnszorgen te verstrekken. “Daarvoor zullen we het belastingssysteem moeten hervormen”, oordeelt Gamarra. Nu investeert Paraguay maar 2,8 procent van zijn bruto binnenlands product in gezondheidszorg. Ter vergelijking: België geeft 10 procent van zijn – veel grotere – bbp uit aan de sector.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.