'Passief roken dodelijker dan gedacht'

In de Europese Unie sterven elk jaar meer dan 79.000 volwassenen als gevolg van passief roken. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat voor het eerst de schade opmeet van ‘tweedehandsrook’ in heel Europa. De onderzoekers pleiten voor een totaal en onvoorwaardelijk rookverbod in alle café’s en restaurants.

Het rapport ‘Lifting the smokescreen: 10 redenen voor een rookvrij Europa’ betekent slecht nieuws voor liefhebbers van tabak. Rokers brengen de gezondheid van hun medemens veel meer schade toe dan gedacht. Voor elke acht mensen die sterven als gevolg van actief roken sterft er eentje als gevolg van passief roken, aldus het rapport, dat vandaag (21 maart), werd voorgesteld in het Europees parlement. Actief roken kostte in 2000 het leven aan 656.000 mensen in de 25 landen van de huidige Unie.

Het gaat om voorzichtige berekeningen, verzekert professor Konrad Jamrozik van de universiteit van Queensland. Het gaat om mensen die sterven aan hartziekten, hersenbloedingen, longkanker en ademhalingsziekten veroorzaakt door passief roken. De statistieken houden geen rekening met sterfgevallen in de kindertijd en andere aandoeningen verbonden met passief roken, zoals longontsteking.

Werken in cafés, restaurants of nachtclubs is bijzonder ongezond. In de Europese horeca sterven elk jaar 325 werknemers als gevolg van passief roken. Dat is ongeveer één dode per werkweek. Duitsland is met 15.609 doden koploper wat betreft het aantal doden als gevolg van ‘tweedehands rook’. Hongarije en polen staan op de tweede en derde plaats in de ranglijst.

De risico’s van passief roken zijn 20 jaar na de eerste medische bewijzen onweerlegbaar, menen de European Respiratory Society (ERS) en de Britse en Fransen nationale kankerinstituten die de studie bestelden, samen met het European Heart Network. Tabak is volgens de onderzoekers de belangrijkste vervuiler binnenshuis. Rook van sigaretten zou meer dan 4000 schadelijke stoffen bevatten. Meer dan 50 daarvan zijn kankerverwekkend en 100 zijn geklasseerd als giftig. Het is de eerste studie die de gevolgen van passief roken op Europese schaal in kaart brengt.

De onderzoekers roepen alle nationale parlementen in Europa op tot een compleet rookverbod op alle openbare plaatsen en in alle werkruimtes, inclusief cafés en restaurants. Sinds januari 2004 hebben verschillende Europese landen die raad al opgevolgd.

Passief roken veroorzaakt dood en verderf. Er is geen enkel excuus om niet meteen een totaal rookverbod in te voeren. De successen in Ierland, Noorwegen en Italië tonen dat zo’n verbod makkelijk en zonder veel tegenstand kan ingevoerd worden, zegt professor John Britton, de woordvoerder van de Smoke Free Partnership, een samenwerkingsverband tussen bovenstaande organisaties.

De horecazaken die vrezen dat een totaal rookverbod hun omzet zal doen dalen, hebben ongelijk, zeggen de onderzoekers. Het aantal jobs in bars en restaurants in New York is gestegen met 10.600 plaatsen in het jaar nadat roken er verboden werd. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.