Piraterij belangrijker dan Somalische burgeroolog

De recente piratenaanvallen leiden de aandacht af van het echte probleem in Somalië: een achttienjarige burgeroorlog tussen de vele clans. De politieke instabiliteit wordt door velen ook aangehaald als de oorzaak van de piraterij.
Op 13 april verlaat het Amerikaans Congreslid Donald Payne de Somalische hoofdstad Mogadishu. Dit is het eerste regeringsbezoek aan Somalië waar een lid van de regering van de Verenigde Staten de hoofdstad durft bezoeken. Zijn bezoek wordt afgesloten met een mortieraanval op zijn vliegtuig.
“Een mortier kwam terecht op het vliegveld waarop het vliegtuig van Payne was vertrokken. Vijf anderen werden afgevuurd nadat Payne was vertrokken” zegt Abukar Hassan, een politieofficier tegen het persagentschap Reuters. Reuters meldt verder dat er drie gewonden zijn gevallen toen een verdwaalde mortier op een dichtbij gelegen wijk terecht kwam. Payne was in Mogadishu om te spreken met de overgangsregering van president Seikh Ahmed.
Voor en na het vertrek van Payne vond een schermutseling plaats tussen overheidstroepen en de vredesmacht van de Afrikaanse Unie aan de ene kant en de rebellen aan de andere kant. Hierbij vallen in totaal dertien doden. Het Internationale Rode Kruis meldt ook dat op13 april één dode en vijf gewonden vielen bij een mortieraanval op een gebouw van de Rode Halve Maan. Onder de gewonden zijn medewerkers van de Rode Halve Maan. Het Internationale Rode Kruis heeft echter bekend gemaakt dat het doorgaat met hulp verstrekken in het gebied.

Terug naar de hoofdstad


Toch is er beterschap op komt. Tussen het geweld door zijn er vredesgesprekken bezig tussen de overgangsregering en een deel van de opstandelingen van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC). Om de instabiliteit in de hoofdstad aan te pakken, wil de overgangsregering nu ex-rebellen opnemen in de veiligheidstroepen. De regering maakt van de veiligheid in Mogadishu het belangrijkste punt op haar agenda. Door de relatieve rust - volgens de lokale journalist Hassan Mahamud “zwijgen de grote geweren ” - keren steeds meer mensen terug naar de hoofdstad.
Dit wordt bevestigd door een rapport dat de VN op 13 April voorstelde. De mensen komen uit de vluchtelingenkampen die zich aan de zuidelijke grens van het land bevinden. Sinds het begin van 2009 zouden er zo’n 60.000 mensen terug gekeerd zijn naar de hoofdstad. In maart was Mogadishu namelijk tamelijk rustig. De gevechten laaiden echter tegen het einde van de maand maart terug op, wat resulteerde in zo’n 1200 mensen die de hoofdstad verlieten.
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de hoofdstad. Naast de voortdurende onrusten in Mogadishu, is er geen of weinig medische en humanitaire opvang voorzien voor de terugkerende bevolking. De schaarse hulpverleners die aanwezig zijn, worden overspoeld met hulpvragen. Een getuigenis verspreid door de Verenigde Naties vertelt dat de mensen die terugkomen naar de hoofdstad hun huis verwoest aantreffen. De hulpverleners zijn bezorgd om de massale terugkeer naar de hoofdstad. Ze zijn niet voorzien om alle vluchtelingen te helpen en benadrukken dat de situatie nog te onstabiel is.

Tegengehouden aan de grens


In totaal zijn er zo’n 1,3 miljoen mensen op de vlucht in Somalië, waarvan ongeveer 460.000 mensen naar de buurlanden zijn gevlucht. Het grootste deel, 277.000 mensen bevindt zich in buurland Kenya. Sinds begin januari bijna 40.000 mensen weg getrokken uit te hoofdstad. De meesten daarvan, 24.000, gingen naar vluchtelingenkampen in Kenya.
Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch heeft 30 maart een rapport gepubliceerd waarin staat dat de Keniase instanties de Somalische vluchtelingen tegenwerken. Het rapport staat bol van getuigenissen over geweldpleging, opsluiting en deportatie van de Somalische vluchtelingen. Zo zouden de grenzen gesloten blijven, ook voor de vluchtelingen. Ook worden gevallen beschreven dat de Somalische vluchtelingen moeten terugkeren omdat ze de Keniase politie geen smeergeld kunnen betalen. De vluchtelingen worden dan eerst opgepakt, daarna afgeslagen en ten slotte teruggewezen naar Somalië. Als reactie op het rapport heeft de Keniase overheid gereageerd dat ze de vluchtelingen met waardigheid behandeld. De dag erop stelt Human Rights Watch vast dat 31 vluchtelingen aan de Keniase grens worden terug gestuurd.
De internationale gemeenschap maakt ondertussen werk van de veiligheid in de golf. Zo stuurt Europa bijkomende marine naar het gebied om de groeiende piraterij aan te pakken. De interne problemen in Somalië hebben geen prioriteit voor het Westen.
Zie ook de tijdlijn van de Somalische burgeroorlog in de rubriek Achtergrond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.