"Plastic zakjes grotere bedreiging voor India dan atoombom"

Het ongebreidelde gebruik van plastic zakjes verstopt meren en rioleringsstelsels en dat vormt een grotere bedreiging voor de toekomstige Indiase generaties dan een aanval met een atoombom. Die opvallende uitspraak komt van het Indiase Hooggerechtshof.

  • REUTERS/Adeel Halim Plastic op een stortplaats nabij een strand in Mumbai REUTERS/Adeel Halim

De rechters gingen daarmee in op een vraag van twee dierenrechtenorganisaties, die via gerechtelijke weg dringend aandacht vragen voor de enorme vervuiling met plastic in India. De organisaties hadden aangetoond dat in de magen van koeien tot 60 kilogram aan plastic afval te vinden was.

Atoombom

“Het plastic blokkeert het spijsverteringstelsel van de dieren en veroorzaakt pijn, maar het komt ook in de menselijke voedselketen terecht via dierlijke producten”, stellen de organisaties. Ze pleitten onder meer voor gesloten vuilnisbakken, waardoor dieren niet aan verpakte voedselresten kunnen.

De rechters pleiten in hun vonnis voor een dringende aanpak van de plasticvervuiling. “We zien allemaal hoe onze meren, vijvers en rioleringssystemen verstopt raken door plastic zakjes”, stellen de rechters, GS Singhvi en SJ Mukhopadhya. “We willen daarom de reikwijdte van deze petitie uitbreiden. Als we geen verbod op plastic zakjes onderzoeken of een systeem van terugname instellen, zal de volgende generatie geconfronteerd worden met een ergere bedreiging dan de atoombom.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.