Politieke impasse bedreigt gezondheidszorg Ivoorkust

Al bijna twee maanden duurt het politieke getouwtrek in Ivoorkust tussen de verkozen president Ouattara en de huidige president Gbagbo. De gezondheidszorg komt in het gedrang. Een opflakkering van bijvoorbeeld meningitis zou nu een ramp betekenen, vrezen dokters.

De burgerlijke ongehoorzaamheid uit sympathie met Ouattara in het noorden van het land zorgt dat 800.000 kinderen al twee weken niet meer naar school gaan. In het zuiden bestaat er dan weer onzekerheid over de veiligheid van kinderen en leerkrachten.

Epidemie

Ook de gezondheidszorg raakt ontwricht. Onmiddellijk na de verkiezingen vluchtte verpleger Aurélien Kouamé uit Borotou samen met drie collega’s naar de hoofdstad. “Als overheidspersoneel vreesden we voor onze veiligheid. In streken die onder de controle van voormalige rebellen vallen, zijn veel gezondheidscentra verlaten.”

“Essentiële medicijnen raken op in ziekenhuizen. Vóór deze crisis zorgde de overheid voor onze bevoorrading. De voorbije twee maanden kwam er niets. Zieke mensen moeten zichzelf behelpen met medicijnen die ze op straat kopen”, vertelt gezondheidswerker Daouda Soro aan de telefoon.

Niet alles valt stil. Een vaccinatiecampagne tegen gele koorts ging zaterdag van start en duurt een week. Het VN-kinderfonds Unicef mikt op 830.000 volwassenen en kinderen ouder dan negen maanden in vier districten. De campagne, die 100.000 dollar kost, is een antwoord op de epidemie die drie maanden geleden op tal van plaatsen in het centrum en het noorden van het land uitbrak.

Meningitis

Gele koorts doodt jaarlijks 30.000 mensen wereldwijd. Een bevestigde besmetting wordt al beschouwd als een epidemie. Volgens Unicef werden er in de twee districten waar de campagne loopt, 66 gevallen opgetekend sinds november 2010, met 25 dodelijke slachtoffers. Er bestaat geen behandeling, maar vaccinatie maakt je tien jaar immuun.

“We bewijzen met deze campagne dat ondanks de politieke impasse het humanitaire werk doorgaat en levens redt in Ivoorkust”, aldus Sylvie Dossou, interimdirecteur van Unicef Ivoorkust.

Dokter Kadi Kamara stelt vanuit Abidjan dat de gezondheidssituatie een probleem kan worden als de politieke situatie niet snel normaliseert. Ze herinnert zich een ernstige opflakkering van meningitis in januari en februari 2008, die het leven kostte aan 29 mensen in het centrum en in het noorden van Ivoorkust.

“We zitten in dezelfde periode. Als meningitis toeslaat, samen met de gelekoortsepidemie, zal dat een ramp betekenen voor de bevolking in dit deel van het land.”

Militaire interventie

Intussen ziet de Keniaanse president Raila Odinga geweld als een laatste optie om de Ivoriaanse crisis op te lossen, maar “er schiet nog weinig tijd over om een vreedzame oplossing te vinden”. De VN hadden Laurent Gbagbo tot verliezer uitgeroepen van de presidentsverkiezingen op 28 november, maar hij weigert af te treden voor Alassane Ouattara.

Weinig Afrikaanse staten voelen zich geroepen om militair tussenbeide te komen, nu er al 260 doden vielen bij het politieke geweld. De Afrikaanse Unie beslist eind deze maand over de kwestie, maar het officiële standpunt dat Gbagbo moet aftreden ten voordele voor Ouattara begint steeds meer barsten te vertonen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.