Populatie iconische monarchvlinder krimpt nog verder

De populatie van de bekende oranje-zwarte monarchvlinder is voor het zevende jaar op rij gedaald tot een recordlaagte. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek door het Wereldnatuurfonds en de Mexicaanse regering.

  • cc Thomas Bresson/Flickr De rood-zwarte Monarchvlinder (Danaus plexippus) cc Thomas Bresson/Flickr

De grote monarchvlinder is wereldwijd een van de bekendste vlindersoorten. In de herfst trekken de vlinders massaal naar het zuiden om te overwinteren. Pas in de jaren zeventig werd ontdekt dat ze dat allemaal op dezelfde locatie in Mexico doen, bij honderdduizenden in de bomen.

Maar de vlinderpopulatie daalt al zeven jaar op rij. Dat blijkt uit de jaarlijkse meting in Mexico van het areaal bos dat de vlinders innemen. In de voorbije winter bleek dat amper 1,19 hectare te zijn, een daling met maar liefst 59 procent in vergelijking met de vorige winter. Twintig jaar gelden namen de vlinders nog 20 hectare in.

Ggo-gewassen

De daling is volgens wetenschappers te wijten aan de chemicaliën die gepaard gaan met de kweek van genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) in de Verenigde Staten. De daling van de populatie valt opvallen samen met de introductie van ggo’s in de VS. De herbiciden in de ggo-teelt zijn nefast voor de zijdeplant, het belangrijkste voedsel voor de vlinder.

Ook de veranderende weersomstandigheden spelen de vlinder parten. “Extreme klimaatfluctuaties in de VS en Canada hinderen de voortplanting en het overleven van de vlinders”, zegt Omar Vidal, directeur van WWF-Mexico. “De levenscyclus van de monarch hangt af van de klimaatomstandigheden in de plaatsen waar de dieren zich ontwikkelen. Grote hitte kan dodelijk zijn voor de larven, droogte is nefast voor de eitjes.”

“Het overleven van de vlinder is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen Mexico, de VS en Canada”, zegt Vidal. “Mexico doet al zijn deel door overwinteringsgebieden te beschermen en houtkap te verbieden. De VS en Canada moeten ook hun deel doen en de habitat van de monarch daar beschermen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.