Portugese jongeren protesteren via enorme muurschilderingen

Overal in Portugal duiken weer enorme muurschilderingen op. De Portugese jongeren geven zo uiting aan hun verontwaardiging over de groeiende werkloosheid, de stijgende belastingen en de dalende lonen, pensioenen en ontslagvergoedingen.

  • Katalin Muharay/IPS Muurschilderingen langs de Marquês da Fronteira-laan in Lissabon. Katalin Muharay/IPS

Muurschilderingen waren dertig jaar geleden zeer populair in Portugal, maar nadien verdwenen ze. Als gevolg van de crisis duiken ze overal in het land weer op. In de steden gebruiken honderden jongeren de muren van gebouwen om hun verontwaardiging te uiten.

Alleen al op muren langs de Marquês da Fronteira-laan in Lissabon, een van de slagaders van de hoofdstad, zijn tientallen jongeren aan de slag gegaan. Dat gebeurde na een oproep van de Associação de Combate à Precariedade (Verenging voor de Strijd tegen de Precariteit) en Precários Inflexíveis (Onbuigbare Precairen).

Beide organisaties roepen ook op om zaterdag te manifesteren, zonder dat politieke partijen of vakbonden daarbij betrokken zijn.

In het anderhalve jaar dat de huidige regering van Pedro Passos Coelho aan de macht is, is de werkloosheid gestegen van 11 naar bijna 17 procent, is het bruto binnenlands product 3,2 procent gekrompen in 2012 en zit een kwart van 10,6 miljoen Portugezen dicht tegen de armoedegrens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.