Proces tegen transgene Canadese zalm

De uitvoer van genetisch gewijzigde zalm uit Canada krijgt juridische tegenwind. Twee milieuorganisaties hebben een proces aangespannen tegen de Canadese regering en tegen AquaBounty, het bedrijf achter de ggo-zalm.

Eind 2013 werd bekend dat de Canadese regering AquaBounty toestemming had gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. Daarin is vreemd DNA geïntroduceerd om de zalmen twee maal zo snel te doen groeien.

Het Ecology Action Centre (EAC) en de organisatie Living Oceans Society hebben nu niet enkel AquaBounty zelf, maar ook de Canadese ministers voor Leefmilieu en Volksgezondheid voor de rechtbank gedaagd.

Giftigheid

Volgens EAC heeft de Canadese overheid haar eigen verplichtingen met de voeten getreden. “Onze zorg is in het kort dat er niet voldoende onderzoek gedaan is naar de toxiciteit van de eitjes”, zegt Susanna Fuller van de afdeling Marine Bescherming bij de EAC. Bovendien is de bevolking onvoldoende geconsulteerd, zegt EAC.

Voor de milieuverenigingen is de juridische strijd symbolisch ook belangrijk: met de zalmeitjes werd voor het eerst een toestemming gegeven voor de uitvoer van genetisch gewijzigde dieren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.