Raadsgebouw: potentieel doelwit met hoge symboolwaarde

De bouwwerf van het nieuwe Europese Raadsgebouw in Brussel is niet optimaal beschermd tegen spionage- en terreurdreiging. Dat vernam MO* uit vertrouwelijke bronnen.

  • Europese Raad Zo moet het nieuwe Europese Raadsgebouw, ook wel 'het ei van Van Rompuy' genoemd, er gaan uit zien. Europese Raad

Kristof Clerix

Investigative journalist
27 juni 2012

Vanuit het oogpunt van extremisme en terrorisme is het nieuwe hoofdkwartier van Europees president Herman Van Rompuy een potentieel doelwit met hoge symboolwaarde –zeker in tijden waarin de Europese aanpak van de financieel-economische crisis wel eens ter discussie staat. De fysieke omgeving van de bouwsite –niet waterdicht afgeschermd van het publiek én vlakbij metrotunnels– vormt vanuit beveiligingsperspectief bovendien een hele uitdaging.

Een andere potentiële dreiging is spionage: tijdens de bouw van het Justus Lipsius-gebouw, waar de Europese Raad momenteel nog gehuisvest is, brachten onbekenden immers vijf zwarte dozen vol gesofistikeerde afluisterapparatuur aan in de betonnen muren. Pas in 2003 –acht jaar na de oplevering–  werden die bij toeval ontdekt.

Opmerkelijk is dat het Belgische antiterreurorgaan OCAD niét gevraagd is om een risicoanalyse te maken van de constructiesite in de Europese wijk. Voor het nieuwe Navo-hoofdkwartier dat in Evere in aanbouw is, heeft het OCAD wél zo’n studie opgesteld en zijn strenge beveiligingsmaatregelen in voege.

240 miljoen euro

Op de open constructiesite aan het Schumanplein in Brussel moet tegen 2014 de nieuwe hoofdzetel van de Europese Raad verrijzen. Eigenaar van het hele project is –tot op heden– de Belgische Regie der Gebouwen. Kostenplaatje: 240 miljoen euro (waarde op 1 januari 2004).

‘De werken worden eerst door de Belgische staat voorgefinancierd en uiteindelijk betaald door de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie, die bij oplevering van het gebouw pas eigenaar worden’, zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

‘In november 2007 zijn de voorbereidende werken –afbraak, asbestverwijdering– gestart en in juni 2011 is het tijdelijke handelsvennootschap Interbuild-Cegelec aan de eigenlijke bouw van het nieuwe complex begonnen. Over de veiligheidsaspecten van het nieuwe Raadsgebouw kunnen we geen informatie geven. Er zijn voortdurend contacten met alle actoren, waarbij ook de Europese Raad direct betrokken is.’

De Europese Raad is zich naar eigen zeggen bewust van de risico’s ‘zowel rond spionage als terreurdreiging’. De persdienst: ‘We hebben onze aanbevelingen inzake risicopreventie dan ook overgemaakt aan de Regie der Gebouwen. Het is aan hen om stappen te zetten. In een tweede fase, wanneer we zelf eigenaar van het gebouw worden, zullen we bovendien bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen, in samenwerking met de lidstaten van de EU.’
 

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© VTM
Vanaf 1 januari 2016 gaan de 53 beschermingsassistenten van de Staatsveiligheid over naar de Federale Politie.
In het afluisterschandaal rond de Baskische partij Batasuna zal het Federaal parket een buitenvervolgingstelling vragen aan de raadkamer. Dat bevestigt woordvoerder Jean Thoreau aan MO*.
Christiaan Triebert (CC BY 2.0)
Na de huiszoekingen maandag op verschillende plaatsen in België binnen de Tsjetsjeense gemeenschap is een analyse van de rol van die gemeenschap op zijn plaats.
© Kristof Clerix
Bij het Federaal parket ‘lopen of hebben tientallen dossiers gelopen van ernstige intrusies’. Dat bevestigt federaal procureur Frédéric Van Leeuw aan MO*.

Meest recent van Kristof Clerix

Poppy CC BY NC ND 2.0
Windmolens hebben (g)een imagoprobleem
Gemeentebestuur verwerpt vergunning, buurtcomité protesteert: opvallend vaak komen windturbines negatief in het nieuws.
Andreas CC BY NC ND 2.0
Zijn de Vlaamse normen voor windmolens strenger dan elders?
Windturbines moeten in Vlaanderen aan een aantal criteria voldoen, onder meer inzake geluid, slagschaduw en veiligheid. Zijn die regels strenger dan in andere landen of net niet?
© Geert Schneider
Deze spelers domineren de Vlaamse windmolenmarkt
De Vlaamse windmolenmarkt wordt gedomineerd door een klein groepje spelers. Negen op de tien Vlaamse windmolens zijn eigendom van amper tien bedrijven of coöperaties.
EuroNoteCurrency (CC by-nc-nd 2.0)
Zoveel kost een windmolen en zoveel brengt hij op
Hoeveel kost het om een windmolen te bouwen? Hoeveel steun krijgt een ontwikkelaar daarvoor van Vlaanderen? En hoeveel brengt hij op?
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.