Radio Cordillera: community radio in de Filipijnen

Twee weken lang reisden Sofie (ngo Bevrijde Wereld) en videoreporter Roel doorheen de Filipijnse Cordillera voor de productie van een nieuwe televisiedocumentaire. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren?

  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) We gaan mee met Eddie naar zijn rijstakker. Elk jaar ziet hij zijn oogst dalen. Nieuwe ziektes tasten zijn veld met genetisch gemanipuleerde rijstvariëteiten aan. De chemische meststoffen die hij van de overheid kreeg, blijken niet meer te werken. Als het zo verdergaat, moet hij zijn varken verkopen om zijn familie te kunnen onderhouden. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Door de klimaatveranderingen kampt het dorp van Gini met een tekort aan water. De rijstbundels worden elk jaar smaller. Met de aanleg van het irrigatiekanaal kan Gini toch twee keer per jaar oogsten. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) 'Vroeger sliepen we ‘s nachts buiten om er zeker van te zijn dat het water tot bij de rijstvelden geraakte. Dat hoeft nu niet meer. Het hele dorp werkte samen om het irrigatiekanaal te vernieuwen. We kunnen de rijstvelden zelfs uitbreiden.' Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) 'De overheid laat ons volledig in de steek. Hun eigen belang is het enige wat hen interesseert.' Pablo test de community radio. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Overal waar we komen staat een rijkelijk gevulde tafel voor ons klaar, met gevarieerde en voor ons vaak nog onbekende gerechten. Je zou haast denken dat hier geen honger is. Het hele dorp werkt echter samen om ons toch een goede maaltijd te kunnen aanbieden. Ook al komen ze erna in de problemen en is het voor hen crisis. Honger is hier een taboe. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Mannen, vrouwen, jong en oud sleuren met zware zakken. We zijn niet welkom met onze camera. Dit mijnbouwdorp staat onder druk. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) De meeste boeren in het dorp Gumhang zitten tot over hun oren in de schulden. Ze moeten de kost voor hun zaden en de chemische meststoffen afbetalen. In totaal heeft boer Pio vier soorten pesticiden nodig om zijn oogst op niveau te houden. Als de boeren niet kunnen betalen, zit er niets anders op dan hun grond te verkopen aan hun leverancier. Dan hebben ze geen enkel recht van spreken meer. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Oogsten in Gumhang. Deze groenten worden verhandeld op de markt. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Veel boeren zijn volledig afhankelijk van de 'middlemen':zij bepalen de marktprijs en houden het grootste deel van de winst. Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)
  • Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld) Mac maakte een protestlied tegen de genetisch gemanipuleerde maïs. 'Ik raad het iedereen af. Het bezorgt je alleen maar schulden.' Sofie Van Der Straeten (Bevrijde Wereld)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.