Rechtszaak tegen Vredesactie schendt recht op vrije meningsuiting

Op 6 februari start het proces tegen Vredesactie. Minister van landsverdediging Pieter De Crem (CD&V) vond het geweldloos protest dat de organisatie in 2008 voerde te ver gaan. ‘Dit is een grove aanfluiting van het recht op vrije meningsuiting’, klinkt het in het kamp van Vredesactie.

In november 2008 blokkeerde Vredesactie de poorten van het ministerie van Defensie om te protesteren tegen de Belgische betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan. De geweldloze organisatie hing spandoeken op en besmeurde het gebouw met makkelijk afwasbaar nepbloed om hun ontevredenheid te uiten. Minister De Crem was niet opgezet met deze actie en trof maatregelen. Vijf jaar na datum wordt Vredesactie correctioneel vervolgd door de raadkamer in Brussel, waar ze donderdag moet voorkomen wegens “het opzettelijk beschadigen van andermans onroerende goederen”.

Schadevergoeding voor afwasbaar nepbloed

Onterecht, zo vinden de vredesactivisten. De rode verf die voor bloed moest doorgaan was volgens hen namelijk makkelijk afwasbaar en kon zelfs gewoon door de regen weggespoeld worden. Dat weerhield de minister van Defensie er niet van om zijn manschappen bij zich te roepen, en enkele soldaten met een hogedrukreiniger aan het werk te zetten. Zo liep het kostenplaatje toch iets hoger op dan verwacht.

De kosten voor de geleden schade zouden 233,86 euro bedragen, wat een relatief kleine schuld is om een procedure van vijf jaar over te laten gaan, merkt Vredesactie op. Het zou dan ook niet draaien om de geldsom, maar wel om een punt te bewijzen en mensen het zwijgen op te leggen. Er staat namelijk veel op het spel voor Vredesactie. Ze loopt het risico om een verbod te krijgen op sommige activiteiten en het kan zelfs zijn dat de geweldloze organisatie ontbonden wordt.

Steunregister

Vredesactie richtte naar aanleiding van het proces een steunregister op, waar mensen hun verontwaardiging kunnen uiten. Ontelbare mensen lieten hun stem al horen in een pleidooi voor het behoud van vrije meningsuiting. Zo wordt De Crem bijvoorbeeld vergeleken met president Vladimir Poetin die in Rusland een erg strikt beleid voert en elke vorm van meningsuiting en protest zo snel mogelijk de kop indrukt. De vredesactivisten worden op hun beurt dan weer vergeleken met de Russische activisten van Pussy Riot. Ook de oprechtheid van onze democratie wordt in het register vaak in vraag gesteld.

Eerste procesdag

Op de eerste procesdag, op 6 februari, organiseert Vredesactie voor het justitiepaleis een heuse campagne voor vrijheid van mening. ‘Terwijl binnen onze advocaten pleiten, verdedigen wij buiten het recht op vrije meningsuiting’, luidt het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.