Rohingya-vluchtelingen afgesneden van alle hulp in Bangladesh

‘De Rohingya’s in Myanmar zijn een van de meest onderdrukte volkeren ter wereld’, stelde de VN onlangs. Meer dan tweehonderdduizend vluchtelingen staken de grens met Bangladesh over maar ook daar is het staatloze volk niet welkom. Bangladesh bant nu alle internationale hulp voor de Rohingya-vluchtelingen.

  • CC Fondo Andaluz de Municipios para la Solidaridad Internacional In het geïmproviseerde vluchtelingenkamp in Kutupalong, Bangladesh verblijven zo een 22.000 Rohingya vluchtelingen. CC Fondo Andaluz de Municipios para la Solidaridad Internacional

De toestroom van Rohingya moslims in Bangladesh steeg de voorbije maanden enorm. Oorzaak is het recent etnisch geweld tussen de boeddhistische meerderheid, gesteund door Myanmarese regering, en de Rohingya moslims.

Eerste minister van Bangladesh, Sheikh Hasini, stelde een tijd geleden echter dat de Rohingya’s niet het probleem zijn van Bangladesh maar de verantwoordelijkheid van Myanmar. ‘Bovendien heeft Bangladesh het zo al moeilijk genoeg.’ De vluchtelingen die erin slaagden de grensposten te omzeilen, hebben zich daarom steeds met bitter weinig hulp moeten redden.

Bovendien leidt de weinige internationale hulp die de Rohingya’s ontvangen (maar die ook bedoeld is voor de lokale bevolking) tot grote spanningen met de lokale bevolking. Ook de Bengaligemeenschappen rond de geïmproviseerde vluchtelingenkampen leven namelijk in schrijnende omstandigheden. De komst van de vluchtelingen zorgt daarom voor heel wat onrust in Bangladesh.

Verbanning

Nu worden de enige drie internationale organisaties die actief zijn op het grondgebied het land uitgezet. Het betreft Artsen Zonder Grenzen, Muslim Aid en Action Against Hunger. Sindsdien wordt de toegang van de kampen bewaakt door Bengali paramilitairen.

Voor de vluchtelingen betekent dit dat zij enkel nog kunnen terugvallen op de hulp van het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR).

De reden? Bangladesh wil zo weinig mogelijk staatloze Rohingya’s aantrekken. De strenge grenscontrole was alvast deel van deze strategie. De vluchtelingen die per boot de Bangladesh rivier oversteken, krijgen hoogstens een fles water alvorens opnieuw van de Bangladesh oever weggeduwd te worden richting Myanmar.

De ban van de organisaties bleek uit enkele brieven afkomstig van het kantoor van de Bengali premier. De drie organisaties werden gevraagd hun hulp aan Rohingya-vluchtelingen onmiddellijk stop te zetten. Daardoor valt onder meer de bouw van sanitair, de distributie van water en de verzorging van ondervoede kinderen volledig weg in een nu al ontzettend precaire situatie.

Angstaanjagend stil

De UNHCR verzoekt de Bengali autoriteiten daarom met aandrang de toegang voor internationale organisaties tot de vluchtelingen te verzekeren. De internationale gemeenschap daarentegen blijft angstaanjagend stil. ‘Zij zijn verblind door het romantische verhaal van ingrijpende veranderingen in Myanmar’, zegt Azië directeur van Human Rights Watch, Brad Adams.

Zeker met de jaarlijkse Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld, die vandaag 9 augustus wordt gehouden, verdient het volk nochtans de aandacht. Sinds de militaire staatsgreep in Myanmar in 1962 verloor het volk namelijk haar statuut als inheems volk en werd het staatloos. De regering van Bangladesh veroordeelt de viering van de Internationale Dag binnen Bangladesh echter en benadrukt dat er geen inheemse volkeren aanwezig zijn in het land. Politie werd vandaag ingezet om festiviteiten van inheemse volkeren te verhinderen. 

De terugkeer van de lang verbannen Aung San Suu Ky naar de Myanmarese politiek zorgde voor een sprankeltje hoop bij de Rohingya. Maar zij weigert zich uit te spreken over de penibele levensomstandigheden van het staatloze volk.

Neerwaartse spiraal

‘Als het order wordt geïmplementeerd, zal dit een serieuze humanitaire impact hebben op de 40.000 Rohingya-vluchtelingen in de geïmproviseerde kampen van Leda en Kutupalong’, zegt Adrian Edwards, woordvoerder van UNHCR. Ook de lokale bevolking die eveneens toegang had tot de hulp zal zo in een neerwaartse spiraal terecht komen.

De hulp van UNHCR is daarom zeker nu van essentieel belang. Zij verdeelden reeds noodhulp aan meer dan 40.000 mensen. Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) levert voedselhulp.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

UmmOmar

& de wereld blijft monddood toekijken. Helemaal in stijl van 'Ik stond erbij en keek ernaar'! Wat een schande! Moge Allah hen bijstaan! Amien!

LEES OOK

TZA (CC BY-NC 2.0)
Het leger van Myanmar is in een snel escalerend conflict betrokken met meerdere etnische minderheidsmilities in het noordoosten van het land.
Timo Van Gucht
De economie van Bangladesh blijft stevig groeien, al zorgde de politieke onrust eind 2013 voor een verlies van minstens 1,4 miljard dollar volgens de Wereldbank.
©CC Ahron de Leeuw CC BY 2.0
Bijna een jaar nadat meer dan duizend arbeiders omkwamen bij de ineenstorting van het Dhaka Savar-complex in Bangladesh zijn de rechten van de arbeiders in de kledingindustrie amper verbeterd.
CC jankie
Vijf maanden geleden vond er in Bangladesh een verschrikkelijke brand plaats die meer dan 1100 arbeidsters doodde.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.