Rusland bokst op tegen VS voor invloed in Egypte

De Russische Ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Sergei Lavrov en Sergei Shoigu, bezochten Egypte om een mogelijke defensiesamenwerking te bespreken. Ze zaten samen met Nabil Fahmy, de Egyptische buitenlandminister, Abdel Fattah el-Sisi, de Minister van Defensie en legerleider en Adly Mansour, de interim president.

  • CC Flickr Egyptische demonstranten dragen een poster met Gamal Abdel Nasser, Abdel Fattah al-Sisi en Vladimir Poetin tijdens de protesten van juli 2013. CC Flickr

De onderhandelingen focusten op technologische en militaire samenwerking, wat betekent dat er binnenkort misschien een Russisch-Egyptisch wapenverdrag volgt. Egypte zocht toenadering tot Rusland kort na 9 oktober, toen de VS een groot deel van haar militaire hulp aan Egypte schrapte omwille van het hardhandig optreden door het Egyptisch leger tegen de Moslimbroederdemonstranten.

De wapendeal met Rusland, als ze er komt, zou gaan om ongeveer 1,5 miljard dollar aan wapens. Analisten vragen zich af hoe Egypte dit zou betalen. De interim-regering kreeg alvast twaalf miljard dollar van Saudi-Arabië en de Arabische Emiraten toegekend. Lavrov zei ook dat Rusland zou helpen in het moderniseren van oude projecten die Egypte decennia terug van de Sovjet-Unie kreeg.

De onderhandelingen gingen niet enkel over een eventueel wapenverdrag en militaire samenwerking. Egypte hoopt op een uitbreiding van de economische samenwerking met Rusland. Wat vast staat is dat de landen de coöperatie op vlak van toerisme zullen hervatten. De noodtoestand die sinds de militaire staatsgreep van kracht was, werd gisteren opgeheven. Dit zorgt ervoor dat de lucratieve toerismebusiness terug van start kan gaan.

Alliantie met VS staat wankel

Egypte drukte spoedig na de onderhandelingen de VS op het hart dat een eventuele Russisch defensieverdrag de Egyptische-Amerikaanse relaties niet zou aantasten. ‘Rusland is geen plaatsvervanger voor andere bondgenoten’, zegt Fahmy. Ook de Egyptische staatskrant Al Ahram verklaart dat er niets verandert in de geopolitieke oriëntatie van Egypte.

De Egyptische regering uitte eerder echter wel hun ontevredenheid over het Amerikaans knippen in de hulp. Op 9 oktober kondigde Washington aan dat de Amerikaanse leveringen van militair materiaal – tanken, vechtvliegtuigen, helikopters en raketten – met zo’n 260 miljoen dollar zouden verminderen. Indien de overgangsregering duidelijk maakt dat ze inderdaad verkiezingen zal organiseren, zal de VS haar hulp verder zetten. De Amerikaanse Minister van Defensie, Chuck Hagel, verzekerde Al-Sisi wel dat de VS Egypte zou blijven bijstaan in veiligheidskwesties zoals de strijd tegen het terrorisme in de Sinai.

Yasser El-Shimy van de International Crisis Group meent dat Egypte een spelletje speelt. ‘De bedoeling van Egypte is om een boodschap te sturen naar de VS: als de VS haar strategische alliantie met Egypte wil behouden, moet het de voorwaarden die aan de militaire hulp verbonden zijn, laten vallen.’

Zou het voor de VS zo erg zijn als Egypte en Rusland een defensierelatie aangaan? El-Shimy verzekert van wel: ‘Voordelen als een veilige doorgang in het Egyptisch luchtruim en het Suezkanaal of een consolidatie van de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten, zouden wegvallen. Bij een hernieuwd Egyptisch-Russisch bondgenootschap zal de VS er een belangrijke vijand bij hebben in het Midden-Oosten.’

De Israël-factor

Een andere belangrijke factor is Israël. De Amerikaanse militaire steun aan Egypte was namelijk onderdeel van het vredesakkoord tussen Egypte en Israël in 1979. De Israëlische president Benjamin Netanyahu was misnoegd toen de VS haar steun aan Egypte gedeeltelijk schrapte: ‘Het is in ons belang dat we vredevolle relaties met Egypte blijven behouden. En die relaties zijn voorwaardelijk aan de Amerikaanse steun aan Egypte.’

Egypte en Israël werken momenteel ook samen in het bestrijden van terrorisme in de Sinai. Een versterkte band tussen Egypte en Rusland, bongenoot van Syrië en Iran, zou haar stempel kunnen drukken op Israëlisch-Egyptische relaties.

Contouren van een niet zo ver verleden

Het was tientallen jaren geleden dat een Russische delegatie op zo’n hoog niveau Egypte bezocht. Al-Sisi verklaarde dat er een nieuwe periode aangebroken is, en dat de historisch strategische relatie zich nu zal voortzetten. Hij verwijst hierbij naar de jaren 50 en 60, toen Gamal Abdel Nasser aan de macht was. Nasser was een belangrijke bondgenoot van de Sovjet-Unie. Nasser was ook berucht om zijn onderdrukking van de Moslimbroeders.

Sommige politieke activisten in Egypte hopen dat Al-Sisi zich zal ontpoppen tot een tweede Nasser, schrijft Al-Monitor. Er zijn dan ook Egyptenaren die erg enthousiast reageerden op de hernieuwde band met Rusland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.