Russische blogger vindt afluisterapparatuur in kantoor

Alexei Navalny, een prominente anti-Poetinblogger, heeft afluisterapparatuur ontdekt in zijn kantoor. Hij verwittigde de politie, maar plaatste eerst foto's en video van de apparatuur op zijn blog.

Alexei Navalny, een advocaat, keerde maandag terug na Moskou na een vakantie. Bij "wijze van grap" controleerde hij samen met zijn collega's het kantoor met een detector voor afluisterapparatuur. Ze vonden tot hun verrassing verschillende apparaatjes in de muur.

Navalny bracht de politie op de hoogte, maar plaatste eerst foto's en video's van de zender op zijn blog. Op de video is te zien hoe de medewerkers een heel netwerk van draden en apparatuur uit de plinten en de muur halen. Tijdens de zoektocht bleef Navalnuy tweeten: "Officieel: Anti-Corruptiefonds vindt afluistertoestel". De politie vond later ook nog een verborgen camera en zender.

Rechtszaak

Navalny is een van de meest invloedrijke bloggers in de strijd tegen de corruptie, en een belangrijke figuur in de protestbeweging tegen de Rusische president Vladimir Poetin.

Hij werd in juli aangeklaagd voor verduistering en kijkt aan tegen een mogelijke gevangenisstraf van tien jaar, maar dat is volgens de advocaat en zijn aanhangers een poging om hem het zwijgen op te leggen.

LEES OOK

Barents Indigenous (CC BY-NC-SA 2.0)
De Russische overheid moet onmiddellijk onderzoeken waarom inheemse mensenrechtenactivisten tegengehouden zijn op weg naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
CC Global Panorama
De BRICS-top die vorige week in Brazilië plaatsvond, riep twee nieuwe instellingen in het leven: een ontwikkelingsbank en een reservefonds.
©CC rickz CC BY-NC-ND 2.0
Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan zullen vanaf 2015 een Euraziatische Economische Unie (EEU) vormen.
CC BY 3.0 Kremlin.ru
Chinees president Xi Jingping pleitte tijdens een internationale vergadering deze week voor een strategische alliantie met Rusland en Iran. Die zijn het voorstel niet ongenegen.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.