Russische marine houdt grootste oefeningen sinds Sovjet-Unie

De vier Russische vloten houden eind deze maand gezamenlijk grootschalige oefeningen in de Middellandse en Zwarte Zee. Het worden de grootste sinds de val van de Sovjet-Unie.

  • Kremlin.ru Een deel van de Baltische vloot tijdens een militaire parade in 2011. Kremlin.ru

Het opperbevel van de Noordelijke, Baltische en Pacifische vloot en de Zwarte Zeevloot bereiden de oefeningen al sinds begin december voor, en de schepen zijn al onderweg naar de Middellandse en de Zwarte Zee, waar de oefeningen gepland zijn.

“Het belangrijkste doel van de oefening is te trainen rond de vorming van een gevechtsgroep die bestaat uit eenheden van verschillende takken, en de planning en het beheer van een gecoördineerde actie”, aldus het Russische ministerie van Defensie.

De Russische marine rolt daarmee nog maar eens met de spierballen. De aankondiging komt er pas enkele dagen na de lancering van een nieuwe nucleaire onderzeeër, de Vladimir Monomakh, die uitgerust is met langeafstandsraketten.

Waarschuwing

De aankondiging leidde meteen tot heel wat speculatie. Sommige waarnemers vermoeden dat de oefeningen, en met name de gekozen locatie, te maken kunnen hebben met het Syrische conflict. Rusland zou op die manier discreet Russen willen evacueren uit Syrië, of wil vermijden dat de Navo een operatie in Syrië begint zoals in Libië het geval was.

Mogelijk gaat het om een verdoken waarschuwing aan het adres van de Verenigde Staten die hun invloed in de regio uitbreiden. Russische militaire analisten zagen de voorbije jaren met lede ogen aan Roemenië en Bulgarije zich aansloten bij de Navo, en hoe recent nieuwe Amerikaanse raketafweersystemen werden geïnstalleerd in Turkije en Roemenië.

Rusland beschouwt de Zwarte Zee historisch gezien als zijn achtertuin, en het zou met deze oefening laten zien dat het nog steeds een militaire macht is waarmeer rekening moet worden gehouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.