"Rwanda kan niet om met politieke oppositie"

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de veroordeling van oppositielid Bernard Ntaganda een klap voor de vrijheid van meningsuiting en de democratie in Rwanda.

Ntaganda, oprichter en voorzitter van de oppositiepartij PS-Imberakuri, werd op 11 februari door het Rwandese Hooggerechtshof schuldig bevonden aan het bedreigen van de nationale veiligheid en het aanwakkeren van etnische verdeeldheid. Voor beide aanklachten kreeg hij twee jaar gevangenisstraf.
 
Het verdicht komt amper een week nadat twee journalisten, Agnès Nkusi Uwimana en Saidaiti Mukakibibi, tot respectievelijk 17 en 7 jaar veroordeeld werden voor kritische artikelen over president Paul Kagame. Het Hof oordeelde dat de kritiek aanzette tot opstand tegen de staat en dat de vrouwen de openbare orde in gevaar hadden gebracht. Uwimana, de hoofdredactrice van de krant, werd ook schuldig bevonden aan “het minimaliseren van de genocide”, goed voor 10 jaar van haar straf.
 
“Dit zijn manifest politieke processen”, zegt Daniel Bekele, directeur voor Human Rights Watch in Afrika. “Ntaganda, zijn collega’s en de twee journalisten betalen samen met veel andere mannen en vrouwen in Rwanda een hoge prijs voor hun durf om hun mening te uiten.”

Criticus

Ntaganda is een uitgesproken criticus van het Rwandese overheid. Hij werd gearresteerd in juni vorig jaar, zes weken voor de presidentsverkiezingen. In de weken voor zijn arrestatie kregen hij en zijn medestanders te maken met groeiende bedreigingen en intimidatie. Op 24 juni, de dag waarop ze een demonstratie hadden gepland, werden ze opgepakt. Begin juli kwamen een aantal van zijn medestanders vrij, volgens HRW na verschillende dagen van mishandeling, slagen en doodsbedreigingen.
 
“De vervolgingen tonen aan dat de Rwandese regering niet om kan met eender welke vorm van kritiek of oppositie, ondanks verschillende publieke engagementen over vrije meningsuiting en politiek pluralisme”, zegt Bekele. “De aanklachten zijn ongepast, en justitie wordt als een middel gebruikt om dissidenten te verlammen en de bevolking te intimideren”.
 
Human Rights Watch roept de Rwandese regering dan ook op om oppositiepartijen en journalisten het recht op vrije meningsuiting te garanderen en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verzekeren. Daarvoor moet volgens de organisatie ook een omstreden mediawet uit 2009, die journalisten in een keurslijf plaatst, herzien worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.