Sing for the Climate was groot succes

Het voorbije weekend zongen meer dan 80.000 mensen het uit voor het klimaat. Dit cijfer overtreft de verwachtingen van organisatoren Nic Balthazar, 11.11.11 en de Belgische Klimaatcoalitie.

Honderdtachtig steden en gemeenten leenden dit weekend hun stem aan het klimaat. In elk van die steden werd ‘Do it now’ gezongen, een bewerking van het Italiaanse strijdlied ‘Bella Ciao’. Ongeveer 24 000 mensen hadden zich ingeschreven voor de actie, maar uiteindelijk daagden er meer dan 80 000 klimaatzangers op. Via deze ludieke protestactie hopen de organisatoren vooral politici wakker te schudden. Sing for the climate of The Big Ask Once More is ook de derde editie van The Big Ask -campagne, een initiatief dat ijvert voor een klimaatwet die de reductie van CO2-uitstoot normeert.

Organisator Nic Balthazar is duidelijk opgetogen over de grote opkomst: ‘Er was op elk plein een prachtige positieve vibe voelbaar. Ik bedank al mijn collega’s die het met zo veel camera’s hebben opgenomen om aan de wereld te tonen hoe uniek dit wel was. Een zingend maatschappelijk draagvlak om eindelijk echt voor duurzaamheid en positieve klimaatmaatregelen te gaan.’ Balthazar zal alle clipjes verwerken in een grote ‘Sing for the Climate-clip’ die via sociale netwerken zal worden verspreid.

Ook Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 is tevreden: ‘Het was een ongelofelijke ervaring. Nog nooit hebben we zo veel mensen op de been gekregen, en dat met een moeilijk thema als klimaat. Dat er zo veel mensen zijn komen zingen wijst er op dat er geen sprake is van klimaatmoeheid maar van een zeer grote klimaatbezorgdheid. Wij zijn de laatste generatie die weet wat er moet gebeuren en er ook iets aan kan doen. Dit is een bijzonder duidelijk signaal aan de politieke wereld.’

Politiek signaal

Michel Genet, directeur van Greenpeace België en woordvoerder voor de Klimaatcoalitie ziet in de grote opkomst een duidelijk signaal voor politici: ‘Met de middenveldorganisaties die samen de Klimaatcoalitie vormen verwachten we een sterke reactie op alle politieke niveaus’. Gewapend met de ultieme ‘Sing for the Climate-clip’ en een eisenpakket van vier concrete doelstellingen stappen de organisatoren dit najaar nog naar de nieuw verkozen gemeentebesturen, naar de beleidsmakers van onze federale en gewestelijke regeringen, én naar de VN-klimaattop in Doha.

De initiatiefnemers zijn van plan op alle politieke niveaus te ijveren voor bindende afspraken over uitstootreductie en klimaatfinanciering voor het Zuiden, alsook voor een groter engagement van de verschillende EU-lidstaten. ‘Het ambitieniveau moet dringend worden verhoogd’, klinkt het bij de Klimaatcoalitie. Verder wil de coalitie de verschillende regeringen ook aanmanen om hun beloftes te houden. Zo beloofde België bijvoorbeeld tijdens de klimaattop van 2009 in Kopenhagen 150 miljoen euro te investeren in klimaatfinanciering voor het Zuiden. Hoewel de deadline dit jaar afloopt, heeft de federale regering nog maar een fractie van het beloofde geld gestort. Bovendien sporen de organisatoren steden en gemeenten aan om het Europese Burgemeerstersconvenant  te ondertekenen, een akkoord waarin lokale en regionale overheden beloven zich in te zetten voor een efficiënt en duurzaam energiebeleid.

Preken voor eigen kerk

Bogdan Vanden Berghe: ‘We wilden met deze actie mensen verenigen, niet de de ‘bakfietsvlaming’ tegen de ‘Dacia Duster-Vlaming’ opzetten.’
Critici zoals Gert Goeminne, doctor in de natuurkunde en verbonden aan Centrum Leo Apostel (VUB) en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling in Gent (CDO), vrezen dat dergelijke acties geen zin hebben. In De Standaard noemt Goeminne de boodschap die de actie uitdraagt ‘hol en gebiedend’. Een mantra die de hoogopgeleide, milieubewuste ‘bakfietsvlaming’ al jaren kent, en die de niet overtuigde ‘Dacia Duster-Vlaming’ al jaren beu is. Hij vindt dat de organisatoren preken voor eigen kerk en zich beter zouden bezighouden met het zoeken naar alternatieven in plaats van wat te staan zingen.

Volgens 11.11.11 gaat deze kritiek echter voorbij aan het doel van de actie. Het doel van Sing for the Climate was niet zozeer de ‘ongelovigen’ te overtuigen van hun ongelijk, maar wel een duidelijke boodschap over te brengen naar politici: het is tijd om tot actie over te gaan. ‘Mensen zijn het beu om af te wachten, ze willen iets doen. Deze laagdrempelige actie is dan ook een schreeuw van verontwaardiging. De meeste mensen weten ondertussen wel ongeveer wat ze kunnen doen om het milieu te ontzien, maar ze beginnen stilaan te beseffen dat persoonlijke inzet niet genoeg is. Ook op beleidsniveau moeten inspanningen worden geleverd’, zegt campagnecoördinator Jacques Mevis.  

Volgens Bogdan Vanden Berghe heeft deze actie wel degelijk het maatschappelijke draagvlak verbreed. ‘We wilden met deze actie mensen verenigen, niet de de ‘bakfietsvlaming’ tegen de ‘Dacia Duster-Vlaming’ opzetten. Duizenden mensen hebben zich het voorbije weekend verenigd om hun bezorgdheid voor het klimaat uit te schreeuwen, dat is nog nooit eerder gebeurd. Wij hebben aangetoond dat mensen wel degelijk met het probleem bezig zijn, nu is het aan de politici om concrete plannen te maken.’ Ook in het buitenland heeft men het initiatief opgemerkt. Communicatieverantwoordelijke Corine Van Kelecom kreeg al heel wat reacties van buitenlandse organisaties die hun eigen Sing for the Climate willen organiseren. Maar ook in eigen land blijft het niet bij deze actie: op 26 oktober zingen leerlingen uit heel Vlaanderen namelijk voor het klimaat tijdens Sing @ school, een vergelijkbaar initiatief waarbij het zangprotest zal worden aangevuld met milieulessen, workshops en andere acties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.