Somaliërs op straat tegen Al-Shabaab

In de straten van Mogadishu demonstreerden gisteren, 23 februari, honderden mensen tegen de recente acties van de terroristische groepering Al-Shabaab. Twee dagen eerder eisten zij een mislukte aanslag op president Mohamud op, waarbij minstens veertien doden vielen. Volgens de speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties in Somalië, Nicholas Kay, zijn de Somaliërs de schietpartijen, bomaanslagen en moorden moe.

  • Ijo Bakara is de grootste markt van Somalië, en ligt in het centrum van Mogadishu. Tijdens de burgeroorlog was het een hoofdkwartier van milities, sinds 2011 wordt de markt heropgebouwd. Ijo

De demonstratie werd georganiseerd door vrouwenorganisaties uit de streek, in samenwerking met het ministerie van Vrouwenzaken en Mensenrechten. De honderden aanwezigen wilden vooral laten zien dat ze niet meer bang zijn van de terroristen en een betere welvaart voor Somalië willen.

Een autobom voor de barricade aan het presidentieel paleis vrijdag zorgde ervoor dat leden van Al-Shabaab door een gat in de muur het gebouw konden betreden. Veertien mensen kwamen om bij beschietingen in het paleis, “Villa Somalia”, waaronder twee regeringsfunctionarissen.

‘Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een stervend dier. Al-Shabaab werd al verdreven uit Mogadishu, Kismayo en vele andere gebieden. Onze militaire campagne tegen hen zal hen volledig wegwerken,’ vertelde een woordvoerder van president Mohamud aan Reuters op zaterdag.

VN veroordelen aanslag

Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelden de terroristische aanval van vrijdag, en in een verklaring benadrukt secretaris-generaal Ban Ki-Moon zijn steun aan de president en de regering van Somalië, en aan iedereen die werkt aan een betere toekomst voor de Somaliërs.

Ook president Mohamud zelf betuigde zijn medeleven aan de familie van de slachtoffers. Hij wijst op de verantwoordelijkheden van het land om de veiligheid te blijven verbeteren, en zo de wederopbouw te ondersteunen.

Een uitputtingsslag

De Somalische nationale veiligheidstroepen (SNSF) en de troepen van de Missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM) proberen de groepering te weren uit Mogadishu, maar sinds vorig jaar drijft Al-Shabaab het aantal aanslagen op belangrijke plekken terug op.

Na 20 jaar burgeroorlog heeft Somalië sinds 2011 een regering die beloofde hervormingen in te voeren, om de bescherming van de bevolking te verbeteren. Al-Shabaab wil echter de strenge Sharia-wet in de hele Hoorn van Afrika ingevoerd zien, en blijft daarom geweld op overheidsinstanties plegen.

In een interview met Al Jazeera zei Al-Shabaab’s woordvoerder Sheikh Ali Dheere dat de groepering niet overtroefd is, ondanks eerdere verliezen.

Moeizame heropbouw

Hoewel er veel internationale steun is voor de heropbouw van Somalië, blijkt uit het World Report 2014 van Human Rights Watch dat het land er toch niet zo goed voor staat.

Ondanks de vele beloftes, slaagde de overheid er niet in de beloofde hervormingen door te voeren. Volgens het rapport heeft dit te maken met zowel een tekort aan kunnen als aan politieke wil.

Geloofwaardige bronnen brengen verhalen over voortdurende executies door Al-Shabaab. Verder blijkt dat het SNSF en AMISOM, die deze acties moeten verijdelen, zich zelf schuldig maken aan schendingen van het humanitair recht.

Voor meer achtergrond over de fragiele situatie in Somalië, Lees verder op MO*.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.