Spanning stijgt in aanloop naar Albanese verkiezing

Op 8 mei vinden er lokale verkiezingen plaats in Albanië. De campagnestrijd woedt volop en spanningen hebben al meermaals geleid tot geweld in de hoofdstad Tirana. Ondertussen blijft de twijfel bestaan of deze verkiezingen zullen voldoen aan de internationale standaarden.

Sinds de start van de campagne op 8 april zijn er al verschillende rellen losgebroken in de Albaneese hoofdstad Tirana. Hierbij staan aanhangers van de Democratische Partij (PDS) tegenover aanhangers van de oppositie, de Socialistische Partij (PSS). Inmiddels hebben de conflicten zich uitgebreid van het straatgeweld tot de politieke wereld. De minister van binnenlandse zaken, Avenir Peka, ligt onder vuur nadat hij zonder medeweten van de politiechef extra politietroepen had ingezet. Deze ‘special forces’ kregen de opdracht het straatgeweld onder controle te houden. Nochtans is dit een illegale actie. Enkel de politiechef mag de opdracht geven om de oppostie te breken.

Te weinig vrouwen

Geen enkele verkiezing georganiseerd sinds de val van het communisme in 1991, slaagde erin te voldoen aan de internationale standaarden. Experts verwachten dat de politieke wil om de code te respecteren te klein is. Zo werden bij de verkiezingen van 2007, 34 procent van de kiezers terug naar huis gestuurd omdat hun naam niet werd terugvonden op de lijst. EU-ambassadeur Ettore Sequi sprak eerder de geruststellende woorden dat dit probleem van de baan is, nu de elektronische identiteitskaart werd ingevoerd.

Maar 9 op de 384 kandidaten is een vrouw.
Een ander pijnpunt is het aantal vrouwen op de stemlijst. Volgens de kiescommissie zou 30 procent van het aantal burgemeesterskandidaten een vrouw moeten zijn. In praktijk is dit maar 9 op de 384 kandidaten. Albanese vrouwen zijn voornamelijk tewerkgesteld in de landbouw of nemen huishoudelijke taken op zich. Onvoldoende scholing of vooroordelen zorgen ervoor dat ze niet gauw terechtkomen in de politiek.

Europa kijkt mee

De verkiezingen zullen bijgewoond worden door waarnemers van Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE). Zij zullen erop toezien dat alles vlot verloopt. Daarnaast financieren ze professionele infrastructuur en delen ze brochures uit die de bevolking moet stimuleren om deel te nemen aan het democratische proces.

Albanië heeft er belang bij de instructies goed op te volgen. Het land is een potentiële kandidaat voor de Europese Unie. Maar de verkiezingskoorts kan dit lidmaatschap op het spel zetten. Bij eerdere rellen in januari vielen er drie doden. Albanië kreeg toen een waarschuwing van de Europese Unie. ‘Het geweld tegen anti-regeringsdemonstranten kan het toekomstig EU-lidmaatschap bemoeilijken’, luidde het.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.