Speuren naar diamanten in de Israëlische bodem

Israëli’s zijn niet nieuw in de diamantenhandel, maar wel in de diamantenwinning. Geïnspireerd door de woorden van een rabbi die een profetie uitsprak over diamanten in het Beloofde Land, zoekt Shefa Yamim, het eerste Israëlische mijnbouwbedrijf, naar een diamantschat.

Ergens tussen de aftakkingen van de rivier Kisjon bij het Karmelgebergte, vindt een zoektocht plaats naar diamanten. Vered Toledano, bestuurder van Shefa Yamim, is diep religieus en gelooft heilig in de profetie. “Het is goddelijke voorzienigheid, een wonderlijk ding, dat we hier diamanten gevonden hebben”, zegt ze.

Al tien jaar is het bedrijf op zoek naar diamanten, in de hoop bevestiging te krijgen van een profetie die twintig jaar geleden, 9000 kilometer verderop, werd gegeven door een rebbe (chassidische leider) die door zijn volgelingen als de Messias werd gezien.

In 1988 beweerde de inmiddels overleden chassidische leider Menachem Mendel Schneerson in Brooklyn (New York), dat God “diamanten verborgen heeft” in de valleien en en stromen rond Haifa. Geïnspireerd door de woorden van de rebbe, besloot Abraham Taub, een goede bekende van Schneerson, in 1999 Shefa Yamim op te richten, met als doel de profetie te vervullen.

Kimberliet

Het “wonderlijke ding” gebeurde inderdaad. “Alle mineralen die doorgaans in de buurt van diamantmijnen worden gevonden, hebben we hier aangetroffen”, zegt Taub. In het gebied dat door de rebbe werd aangegeven, vonden Taub en zijn team kimberliet, het belangrijkste mineraal dat wijst op de vorming van diamant. Bij alluviale opgravingen werden niet alleen honderden kostbare stenen – robijn, saffier en granaat – gevonden, maar ook 77 microdiamanten, inclusief een 0,8-karaats witte diamant en zeldzaam moissaniet, het mineraal dat qua hardheid en helderheid het dichtst bij diamant komt.

Het zoeken naar diamanten is echter als het zoeken naar een speld in een hooiberg, zegt Toledano. Er wordt geboord, gegraven en gezeefd op dertig locaties. En “elke korrel wordt in een laboratorium onder de microscoop gecontroleerd”, zegt ze.

Beurs

De Afrikaanse diamantmijnen waren de ‘killing fields’ van de twintigste eeuw. De internationale regels van het Kimberly Proces verbieden sinds kort de handel in ‘conflictdiamanten’ of ‘bloeddiamanten’. Israël, dat wereldberoemd is vanwege het polijsten van diamanten en de handel in diamanten, werd in 2010 voorzitter van het Kimberly Proces.

Shefa Yamim, dat sinds kort is genoteerd is aan de beurs van Tel Aviv, is volgens Shimon Heiblom, bestuursvoorzitter van Shefa Yamim, 100 miljoen dollar waard.

In de afgelopen vijftien jaar zijn er geen grote, nieuwe diamantmijnen meer ontdekt, en diamanten beginnen op te raken. In Aziatische landen zoals China neemt de welvaart en ook de vraag naar diamanten echter toe, en er wordt dus volop gespeculeerd. Staat Israël aan de vooravond van een grote diamandvondst? “Of het in 24 uur of 2400 uur gebeurt, weten we niet, maar we zijn dicht bij een diamantvondst. Als dit gebeurt, en dat hoop ik, zullen de Israëlische diamanten de wereldwijde markt aanzienlijk veranderen”, zegt Heiblom.

Geochemicus Mark Fedikow, een consultant van Shefa Yamim, gelooft dat er “een kans van 20 tot 30 procent” is dat het bedrijf “binnen drie tot vijf jaar” op grote schaal diamanten produceert. Om dieper te boren en grotere diamanten te vinden, heeft het echter nog een flinke kapitaalinjectie nodig, naast de 15 miljoen dollar die er aanvankelijk in werd geïnvesteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.