Stilleggen Belo Monte is "waarschuwing voor andere grote projecten"

Het stilleggen van de Belo Monte, de op twee na grootste stuwdam ter wereld, kan grote gevolgen hebben voor andere grote infrastructuurwerken in Brazilië, zeggen juristen. De rechters hameren op overleg met de inheemse bevolking.

  • cc Divulgação Vrachtwagens rijden af en aan tijdens de constructie van de Belo Monte stuwdam cc Divulgação
  • cc minplanpac Een digitale weergave van hoe de stuwdam er na afwerking zal uitzien. cc minplanpac
  • cc Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q In juni bezetten 300 leden van inheemse stammen het Belo Monte-project en voerden er actie om te waarschuwen voor de impact van de dam op het leven van de Amazonegemeenschappen. cc Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q

Maandag liet een rechtbank de werken van het Belo Monte-project stilleggen. De betrokken inheemse gemeenschappen waren niet over het project geconsulteerd, een overtreding van de grondwet en van Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), oordeelde de rechtbank.

De uitspraak "moet een waarschuwing zijn" voor andere grote projecten, zegt jurist Dalmo Dallari. "In plaats van zich autoritair op te stellen, moet men voor de weg van de dialoog kiezen."

Gebrek aan inspraak

"De beslissing van de rechtbank bevestigt opnieuw het gebrek aan inspraak van de gemeenschappen en de noodzaak om integrale milieu-impactstudies uit te voeren voor men dit soort projecten, die onherstelbare schade kunnen aanrichten, goedkeurt", zegt advocaat Joelson Cavalcante van de Inter-Amerikaanse Vereniging voor Milieubescherming, die de getroffen gemeenschappen adviseerde.

Dallari, die andere gemeenschappen juridisch bijstaat, zegt dat in gelijkaardige gevallen de bevolking wel geconsulteerd is, onder meer bij de Tucuruí-centrale, en dat dit niet noodzakelijk een definitieve stopzetting van de werken betekende. "Er is altijd een mogelijkheid om het project aan te passen zodat alle belangen met elkaar verzoend worden."

Lula

Het Belo Monte-project op de Xingú-rivier, een zijrivier van de Amazone, is een van de grootste infrastructuurwerken van de Arbeiderspartij van voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva en zijn opvolger Dilma Rousseff.

Voor de stuwdam moet 516 vierkante kilometer onder water worden gezet. De dam, met een maximaal vermogen van 11.233 megawatt, is nodig om aan de groeiende energiebehoefte van het land te voldoen, zegt de regering. De bouwwerken stellen ook duizenden mensen tewerk.

Zonne- en windenergie

De inheemse gemeenschappen verzetten zich tegen de dam. Niet alleen zet het hun territorium onder water, het heeft ook grote gevolgen voor het debiet van de rivier en dus voor hun watervoorziening, transport en visvangst. Het belang van de Belo Monte-centrale wordt overdreven, zeggen ze. Ze pleiten voor andere energievormen, zoals zonne- en windenergie, die geen impact hebben op het leven van de Amazonegemeenschappen.

De werken begonnen vorig jaar.

In april dit jaar vroeg de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, een instantie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, al het project te schorsen omdat er niet met de inheemse bevolking was overlegd. De Braziliaanse regering ging daar toen niet op in.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Uw naam Aleide ...

De Amazone is niet alleen voor de inheemse bevolking levensnoodzakelijk maar is ook een belangrijke long voor gans de wereld.

devos georges

HOPELIJK GEBEURD DIT MEER WANT DIE GROTE HEBZUCHTIGEN GAAN OVER LIJKEN.

LEES OOK

Roberto Stuckert (CC by-nd 2.0)
De voorzitter van het Braziliaanse parlement, Eduardo Cunha, van de centrumpartij  PMDB neemt persoonlijk afstand van de regering onder presidente Dilma Rousseff.
© Alma De Walsche
Het Braziliaanse noordoosten zonder babassubomen is zoals Frankrijk zonder eiken bossen. De babassunoot is alles voor deze bewoners: economie en politiek, eten en drinken, cultuur en traditie.
© Alma De Walsche
De Braziliaanse steden barsten uit hun voegen terwijl het platteland leeg is en nog verder leeg loopt. De alternatieve landbouwscholen willen daar wat aan doen.
© Alma De Walsche
Piaui, in het Noordoosten van Brazilië, is ondanks de overvloedige overheidsprogramma's, de armste deelstaat van het land.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.