Stilleggen Belo Monte is "waarschuwing voor andere grote projecten"

Het stilleggen van de Belo Monte, de op twee na grootste stuwdam ter wereld, kan grote gevolgen hebben voor andere grote infrastructuurwerken in Brazilië, zeggen juristen. De rechters hameren op overleg met de inheemse bevolking.

  • cc Divulgação Vrachtwagens rijden af en aan tijdens de constructie van de Belo Monte stuwdam cc Divulgação
  • cc minplanpac Een digitale weergave van hoe de stuwdam er na afwerking zal uitzien. cc minplanpac
  • cc Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q In juni bezetten 300 leden van inheemse stammen het Belo Monte-project en voerden er actie om te waarschuwen voor de impact van de dam op het leven van de Amazonegemeenschappen. cc Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q

Maandag liet een rechtbank de werken van het Belo Monte-project stilleggen. De betrokken inheemse gemeenschappen waren niet over het project geconsulteerd, een overtreding van de grondwet en van Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), oordeelde de rechtbank.

De uitspraak “moet een waarschuwing zijn” voor andere grote projecten, zegt jurist Dalmo Dallari. “In plaats van zich autoritair op te stellen, moet men voor de weg van de dialoog kiezen.”

Gebrek aan inspraak

“De beslissing van de rechtbank bevestigt opnieuw het gebrek aan inspraak van de gemeenschappen en de noodzaak om integrale milieu-impactstudies uit te voeren voor men dit soort projecten, die onherstelbare schade kunnen aanrichten, goedkeurt”, zegt advocaat Joelson Cavalcante van de Inter-Amerikaanse Vereniging voor Milieubescherming, die de getroffen gemeenschappen adviseerde.

Dallari, die andere gemeenschappen juridisch bijstaat, zegt dat in gelijkaardige gevallen de bevolking wel geconsulteerd is, onder meer bij de Tucuruí-centrale, en dat dit niet noodzakelijk een definitieve stopzetting van de werken betekende. “Er is altijd een mogelijkheid om het project aan te passen zodat alle belangen met elkaar verzoend worden.”

Lula

Het Belo Monte-project op de Xingú-rivier, een zijrivier van de Amazone, is een van de grootste infrastructuurwerken van de Arbeiderspartij van voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva en zijn opvolger Dilma Rousseff.

Voor de stuwdam moet 516 vierkante kilometer onder water worden gezet. De dam, met een maximaal vermogen van 11.233 megawatt, is nodig om aan de groeiende energiebehoefte van het land te voldoen, zegt de regering. De bouwwerken stellen ook duizenden mensen tewerk.

Zonne- en windenergie

De inheemse gemeenschappen verzetten zich tegen de dam. Niet alleen zet het hun territorium onder water, het heeft ook grote gevolgen voor het debiet van de rivier en dus voor hun watervoorziening, transport en visvangst. Het belang van de Belo Monte-centrale wordt overdreven, zeggen ze. Ze pleiten voor andere energievormen, zoals zonne- en windenergie, die geen impact hebben op het leven van de Amazonegemeenschappen.

De werken begonnen vorig jaar.

In april dit jaar vroeg de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, een instantie van de Organisatie van Amerikaanse Staten, al het project te schorsen omdat er niet met de inheemse bevolking was overlegd. De Braziliaanse regering ging daar toen niet op in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.