Straatventers verkwanselen Mexicaanse natuurrijkdommen

In Mexico zijn bedreigde diersoorten gewoon te koop op straat. “Wij kunnen problemen van deze omvang niet aan, we hebben eigenlijk een leger nodig”, zegt het milieuparket.
Uit officiële documenten blijkt dat de helft van 22 papegaaisoorten in Mexico met uitsterving bedreigd is en dat er van de rode ara nog maar 300 paren over zijn. Toch worden die dieren openlijk verkocht op de markten in de hoofdstad en in andere Mexicaanse steden.
 
“Wij kunnen voor u elk zeldzaam dier vinden”, zegt Germán. In zijn kraam op de Sonora-markt in de hoofdstad verkoopt hij honden, katten en kanaries, maar ook een arend, gele kikkertjes en slingerapen. Gevangenisstraffen van een tot negen jaar schrikken Germán niet af.

Leger


De illegale dierenhandel is een zwaar probleem in Mexico maar betrouwbare cijfers ontbreken, zegt José Ramiro Rubio van de Profepa, het federale milieuparket. Hij klaagt dat de Profepa slechts over 500 inspecteurs beschikt. Voor een maandloon van 480 euro moeten ze de dierenhandel, de houtkap en de naleving van andere milieuwetten in de gaten houden. “Wij kunnen dat niet aan: Mexico is veel te uitgestrekt (1,9 miljoen vierkante kilometer) en biologisch heel rijk.”
Mexico is een van de 15 “megadiverse landen”, een groep die in 2002 werd opgericht door landen die samen 70 procent van flora- en faunadiversiteit op de planeet op hun grondgebied hebben. De andere landen zijn Bolivia, Brazilië, China, Colombia, Costa Rica, Ecuador, de Filippijnen, India, Indonesië, Kenia, Maleisië, Peru, Zuid-Afrika en Venezuela.
De Mexicaanse regering zegt dat ze in 2030 nog steeds een van de vijf landen met de grootste biologische diversiteit ter wereld zal zijn, maar door de dierenhandel dreigen verscheidene soorten dan al lang uitgestorven te zijn. Door de illegale dierenhandel dreigen papegaaien en aanverwante soorten te verdwijnen, zegt María Elena Sánchez, voorzitter van Teyeliz, een ngo die deze trafiek bestrijdt. Voor elk dier dat bij een koper belandt, sterven er naar schatting vier bij de vangst of tijdens het transport, zegt ze. Bovendien worden nesten en eieren vernietigd.
Verscheidene zoogdier- en reptielsoorten is hetzelfde lot beschoren. Een uitgebreid onderzoek van Teyeliz en Defenders of Wildlife toonde vorig jaar dat verscheidene soorten over 10 tot 15 jaar definitief verdwenen zullen zijn in Mexico.

Lucratief


De handel in exotische dierensoorten is zeer lucratief. Volgens de Mexicaanse overheid brengt alleen de drugs- en wapenhandel nog meer op. Elk jaar neemt de Profepa 15.000 tot 23.000 illegaal gevangen dieren in beslag en arresteert ze zo’n 50 personen.
De inspecteurs ontdekten 60 haarden van illegale dierenhandel in de hoofdstad en in de zuidelijke steden Guadalajara en Puebla. De dieren worden vooral het land uitgesmokkeld via de luchthaven in de hoofdstad, via de deelstaten in de Golf van Mexico en via de noordelijke grens met de Verenigde Staten.
In het zuiden en oosten zijn vooral jaguars, zangvogels, wilde zwijnen, slinger- en brulapen, krokodillen en andere reptielen het slachtoffer van de illegale jacht en handel. Ook de beschermde orchideeën zijn er in trek. In het noorden en in het centrum hebben de jagers het vooral op herten, wilde schapen en lynxen gemunt, en ook op poema’s, ara’s, watervogels, eksters, duiven, orchideeën, palmbomen en cactusachtigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.